Preminuo Nedžad Avdulović Nećko, šampion Jugoslavije u kuvanju riblje čorbe

Ugostiteljstvo u Vojvodini ostalo je bez legende

2756
Foto: Facebook

U četvrtak, 22.10. u Novom Sadu posle kraće bolesti preminuo je čuveni ugostitelj Nedžad Avdulović Nećko.


Nedžad Avdulović rođen je 1953. godine u Lukavcu u Bosni i Hercegovini, ali veći deo svog života proveo je u svom Bačkom Novom Selu u opštini Bač, gde je 1980-ih godina otvorio i svoju prvu sada već čuvenu čardu na Dunavu po kojoj je i postao poznat.

Svoje poslovanje 2007. godine proširio je i u Novi Sad, a čarda je ubrzo postala omiljena među Novosađanima.

Za sve koji su poznavali Dunav, bačku ravnicu i ukus dobre riblje čorbe, postojao je samo jedan Nećko, i znalo se na koga se misli kada se pomene ovaj nadimak.

Za Nećka se znalo da je skroman.

Bačko Novo Selo mirno mesto nadomak Bača poznato je po Dunavu, ali mnogi će reći ipak da je poznatije po čuvenom Nećku.

“Njemu je dovoljno što se među strasnim ljubiteljima riblje čorbe u čitavom regionu zna ko je Nećko. Uostalom, ima diplomu da je bio najbolji kuvar čorbe u bivšoj SFRJ. Ipak, najviše se ponosi što je član najveće podunavske alaske četvorke u istoriji! Pazite ovu reprezentaciju: Pera Varenika (čarda „Na kraj sveta“), Branko Štamberger („Kaloš čarda“), Petar Lapu („Čarda kod Braše“) i Nedžad Avdulović („Nećkova čarda“). Sva četvorica, bezmalo vršnjaci, u ovom zanatu predstavljaju ono što su u svetu muzike bili Janikini tamburaši. Legende pred kojima se skida šešir”.– Pisalo je svojevremno u autoroskom tekstu Ilije Tucića na portalu Vm.rs u tekstu pod nazivom “Selo moje lepše od Pariza”.

[rev_slider alias=“belotehna-nova“][/rev_slider]

 

Ljudi iz Beograda, Subotice, Sombora… dolaze ovde zbog njega i ovog parčeta Dunava na kom se štuka i kečiga osećaju kao kod kuće. -Dodaje se u ovom tekstu.

Nećko za Ginisa

Prošle godine ovaj dvostruki prvak bivše Jugoslavije u kuvanju riblje čorbe i paprikaša, a sada penzioner, vođenje čardi u Bačkom Novom Selu i na novosadskom Ribarskom ostrvu je prepustio sinu Zvezdanu i posvetio se izradi najveće talandare na svetu.

“Reč je o toni i 180 kilograma teškoj talandari, zapremine 1.860 litara, sa prečnikom od četiri metra i dubinom od 15 centimetara. Po mojoj zamisli, ideji i nacrtu, stručnu dokumentaciju su sačinili profesori Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu. Kad sve saberem, trošak će premašiti 800.000 dinara.

Pritom, talandara za Ginisa će biti na rasklapanje, sa sopstvenom dizalicom i pletenom, prohromskom grifovanom žicom, a zagrevaće je čak osam atestiranih gorionika koje će, zbog većeg pritiska, napajati rezervoar sa plinom.

Izrađena je od prohroma i specijalnih metala, a po sredini, tamo gde će se rasklapati “napola”, zbog lakšeg transporta je ugrađen bakar. Na njoj se radilo duže od mesec dana, a uskoro će biti i izložena na “Ribarcu”” – objašnjavao je Abdulović za Novosti te 2019. godine.

Nije se za Nećka znalo samo u Vojvodini, bio je poznat od Vardara pa do Trigava od Đerdapa pa do Jadrana, a možda i šire.

Sahrana legende sa Dunava održaće se sutra 24. oktobra u 15 časova na mesnom groblju u Bačkom Novom Selu.


Pogledaj: Bačko Novo Selo – Mašala Lala!

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here