Prodaje se trajekt koji je nekada povezivao Bač i Vukovar

427
Фото: Pixabay

Trajekt „Golubica“ koji je povezivao stanovnike vojvođanske opštine Bač i Vukovara u Hrvatskoj vožnjom koja je trajala kraće od deset minuta godinama ne saobraća ovom rutom, a sada je oglašena i njegova prodaja.


Trajekt je donirala Kraljevina Holandija, koja je u njegovu izgradnju uložila milion evra. Počeo je da saobraća 2010. godine od Vajske u opštini Bač do Vukovara i obrnuto, a prevozio je tri puta dnevno 20-30 putnika. Plovidba je trajala do ulaska Hrvatske u EU, kada je između Bača i VUkovara ukinut malogranični prelaz i više nije moglo da se putuje sa propusnicama.

Pošto Srbija i Hrvatska nisu uspele da ožive ovaj rečni prelaz, iako su 2013. godine započele pregovore o sklapanju Ugovora o pograničnom režimu i Ugovora o graničnim prelazima, Grad VUkovar, kome je trajekt predat u vlasništvo, oglasio je njegovu prodaju ili davanje u najam.

[rev_slider alias=“belotehna-nova“][/rev_slider]

Ljudi sa obe strane reke sad su upućeni na znatno duže granične prelaze kod Bogojeva i Bačke Palanke, a sekretar Mesne zajednice „Vajska“ kaže za Novosti da su se prestankom rada trajekta proredile međusobne rodbinnske posete i uopšte prelasci preko granice.

Mnogi su se odselili sa salaša na našoj obali, jer im je zbog nedostatka rečne veze otežan odlazak na vukovarsku pijacu,g gde su prodavali svoje proizvode„, navodi on.

Pre trajekta, ove dve obale povezivala je skela, a i ovaj prevoz finansirale ja Vlada Holandije.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here