Program „Reforma poreza na imovinu“ donirao IT opremu Opštini Bač

U Opštini Bač kažu da je njihov cilj što bolje upoznati građane na koji način se troši budžetski novac

75

BAČ: Kako bi se na teritoriji opštine Bač mogao uspostaviti i pokrenti javni budžetski portal, švajcarski program „Reforma poreza na imovinu“ donirao je IT opremu ukupne vrednosti oko 200.000 dinara.


Uspostavljanjem javnog budžetskog portala biće omogućeno transparentno praćenje mesečnog trošenja novca iz budžeta opštine.

– Smatramo da je transparentnost u trošenju budžetskih sredstava važan preduslov da građani bolje razumeju na koji način tačno njihova opština funkcioniše, šta su njene nadležnosti i na šta se novac troši. Ako se bolje razume kako se opštinski novac troši, onda građani mogu da traže i da budu konsultovani o tome, kao i da oni sami učestvuju o donošenju nekih odluka. Na kraju, građani plaćaju porez pa samim tim i pune taj budžet –  rekla je Nataša Čorbić, stručnjak na švajcarskom programu „Reforma poreza na imovinu“.

I u Opštini Bač kažu da je to i njihov cilj, što bolje upoznati građane na koji način se troši budžetski novac.

– Nama je veoma značajno da se građani upoznaju i što više uključe u proces donošenja odluka o trošenju budžetskih sredstava. Javni budžetski portal će nam pomoći u tome –  smatra Ana Guteš, načelnica Odeljenja za finansije u Opštini Bač.

Osim IT opreme zaposleni u Odeljenju za budžet i finansije proći će i obuku za predstavljanje načina i prednosti korišćenja javnog budžetskog portala.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here