Prošle godine u Srbiji 53 radnika stradala na radnom mestu

359

Inspekcija rada je u toku 2018. godine donela 823 rešenja o zabrani rada zbog propusta koji su ustanovljeni kontrolama na mestima rada, što je 55 odsto više nego prethodne godine, izjavio je danas Tanjugu v.d. direktora Inspektorata za rad Stevan Đurović.


Najviše zabrana je doneto u oblasti građevine, oko 70 odsto, a onda i kod ostalih kontrolisanih subjekata, rekao je on.

U Srbiji su se protekle godine dogodile 53 povrede na radu sa smrtnim ishodom, najviše u poslednjih deset godina, rekao je Đurović i dodao da je zbog toga podneto 40 krivičnih prijava.

U prošloj godini, otkriveno je i 939 neregistrovanih subjektata, 22 odsto više nego 2017. godini.

Podneto je i 83 odsto više zahteva za pokretanje prekršajnog postupka kada je u pitanju bezbednost i zdravlja na radu.

[wonderplugin_slider id=75]

 

Prema analizi inspektorata, najčešći uzroci smrtnih povreda na radu bili su pad sa visine, strujni udar ili pad nekog predmeta.

Najviše radnika koji su nastradali na poslu bilo je angažovano u oblasti industrije, potom u građevinarstvu, sektoru usluga, poljoprivredi, šumarstvu, trgovini, oblasti saobraćaja i skladištenja.

Kada je reč o vrsti ugovora, najviše radnika kojima su se desile povrede sa smrtnim ishodom imalo je ugovor na radu na neodređeno vreme (27 njih), zatim su radili na crno (17), nešto manje imalo je ugovor na određeno vreme (8), dok je ugovor o delu imao svega jedan radnik.

Najčešći uzrok smrti ili povreda na radu sa smrtnim ishodom u građevinarstvu je obrušavanje ili pad sa visine.

Što se tiče teških povreda u toku 2018. godine, najviše ih je bilo u građevinarstvu, proizvodnji i prenosu električne energije, delatnosti proizvodnje mašine, metala, i druge opreme.

Teške povrede radnici su zadobijali najčešće zbog padova ili udara padajućeg objekta, a u najvećem broju slučajeva to su bile povrede ruke, šaka, prstiju.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here