Protest prosvetara: Zbog platnih razreda prosveti manje plate

934
Foto: N1 (printscreen)

Članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije protestovali su danas ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu tražeći uvođenje jedinstvenih platnih razreda u čitavoj javnoj upravi.


Unija traži i povećanje plata u ovoj godini dva puta po 10 odsto, kao i da se zaposlenima u prosveti isplate četiri Svetosavske nagrade i dugovanja zaposlenima koji su unosili podatke u bazu podataka Dositej.

Predsednica tog sindikata Jasna Janković rekla je da je dobila informaciju da se uveliko radi na stvaranju platnih razreda i da će, kako se očekuje, prosvetari biti u osmom platnom razredu, od 12.

„To praktično znači da će od januara 2019. zaposleni u prosveti imati manje plate nego danas, a manja primanja će imati i oni koji odu u penziju“, navela je Janković.

Prema njenim rečima, sistem platnih razreda koji pravi Vlada Srbije je diskriminatorski prema zaposlenima u prosveti, zdravstvu i socijalnim službama. Ona je istakla i da aktuelna vlada ne priznaje i ne primenjuje sporazum koji su sindikati prosvete potpisali pre tri godine sa tadašnjom Vladom Srbije.

[wonderplugin_slider id=9]

 

„Obrazloženje za takvo postupanje vlade je da je taj sporazum potpisala prethodna vlast“, dodala je Janković, koja je poručila da će prosvetari nastaviti da se bore za svoja prava.

Demonstranti su nosili zastave sindikata, Srbije i transparent na kome je pisalo: „Odbrana profesije nastavnika“. U školama članicama tog sindikata danas nije bilo prekida nastave, ni skraćenja časova.

Brnabić: Prosveta je prioritet, neću sada o procentima

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da će prosveta i obrazovanje i dalje biti prioritet vlade, ali da bi „bilo neozbiljno da u ovom trenutku govori o procentu povećanja plata zaposlenih u prosveti“.

„Što se tiče povećanja plata prosveti, pokazali smo u godinama iza nas da je prosveta apsolutni prioritet. I u mom ekspozeu i u svemu što smo nakon toga radili, nedvosmisleno je jasno da su prosveta i obrazovanje prioritet“, rekla je Brnabić upitana o zahtevu da se plate u prosveti do kraja godine povećaju dva puta po 10 odsto.

Navela je da je od uvođenja mera fiskalne konsolidacije 2014. godine prosveta imala najveće povećanje plata, koje je kumulativno iznosilo 20 odsto.

„Nastavićemo da idemo tim putem. Prosveta će nastaviti da bude prioritet i u ovom trenutku potpuno bi bilo neozbiljno da pričam o procentima. Takođe nam je važno da idemo dalje u reformi sistema plata i da nagrađujemo ljude po kvalitetu posla koji obavljaju i učinku“, kaže Brnabić.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here