Proverava se da li je dvorište bivšeg rukovodioca „Kolubare“ asfaltirano o trošku države

491
Foto: 021

Dvorište nekadašnjeg visokog rukovodioca „Kolubare“ Svete Mirkovića, asfaltirano je pred svadbu njegovog sina o trošku državne firme „Kolubara građevinar“, na čijem je čelu Miroslav Čantrak.


Reč je o ćerki firmi Elektroprivrede Srbije, a sve se desilo sredinom septembra u selu Rudovci, desetak dana pre svadbe Mirkovićevog sina. Njegov prijatelj Čantrak, kome je Mirković nekada bio nadređen, angažovao je mehanizaciju „Kolubara građevinara“, a sve ovo platiće građani Srbije, piše Blic.

Kada je bio na čelu firme „Kolubara mehanizacija“ Mirković se našao na spisku 28 rukovodilaca koji se sumnjiče da su iznajmljivanjem mašina od privatnih preduzeća 2006. i 2007. godine rudniku naneli štetu od 11 miliona evra. Pored toga, on je 2013. godine bio i priveden zbog krađe 600 litara mazuta. Zbog tih afera Mirković je smenjen sa funkcije, ali je ostao u preduzeću, dok Čantrak, koji je bio njegov blizak saradnik, nije snosio sankcije, a 2015. godine postavljen je na čelo „Kolubara građevinara“.

Kako piše Blic, list ima snimak u kojem se vidi kako radnici „Građevinara“ sređuju dvorište Svete Mirkovića i dodaju da su dobili i pismo radnika koji tvrde da ovo nije jedina zloupotreba.

„Sramota je da država ne kontroliše šta rade Čantrak i njegovi ljudi. On nas je naterao da asfaltiramo dvorište Svete Mirkovića i to bez ikakvog pisanog naloga za rad. Nekoliko dana smo bili tamo, a neka nadležni izračunaju koliko to košta. Mašine su vlasništvo države, pa će se videti koliko je firma oštećena. A nisu samo mašine bile besplatne za Mirkovića, već je i materijal dalo preduzeće, kao i radnu snagu. Dok Čantrak tako razbacuje novac, nama se plate isplaćuju sa zakašnjenjem, jer zbog ovakvih zloupotreba za potrebe njegovih prijatelja ne uspevamo da ispoštujemo ugovorene obaveze, zbog čega plaćamo i penale. Naša procena je da je na ovom bezobrazluku firma oštećena za više od milion dinara“, tvrde radnici „Građevinara“.

Iz EPS-a, koji je većinski vlasnik „Kolubare“ kažu da nisu upoznati sa slučajem, ali da će sve proveriti.

„Osnivač ‘Kolubare’ je Republika. EPS ne može direktno da kontroliše rad ovog društva, već samo preko skupštine akcionara. EPS će tražiti da se ovaj slučaj proveri, da se odgovorni kazne i pokrenu prijave“, odgovaraju „Blicu“ u EPS-u.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here