Ružica iz Odžaka je jedina na svetu koja je trudna i ima ovu bolest

2578

Ružica Olah (39) iz Odžaka boluje od mijelofibroze, veoma retke i agresivne bolesti krvi i krvotvornih organa, koju u Srbiji ima oko 500 osoba, a taj broj je u stalnom porastu, piše „Blic“.


Ona se već 12 godina bori s ovom bolešću i pravi je primer, kako i sama kaže, da nikada ne treba posustati i prepustiti se.

Uprkos teškoj bolesti, ona će uskoro postati majka, što je jedinstveni slučaj u Srbiji, a prema rečima lekara, možda i u svetu.

Mijelofibroza najčešće pogađa osobe između 50 i 70 godina, mada se može javiti i kod mlađih, kao što je to bio slučaj sa Ružicom. Kod nje je dijagnoza primarne mijelofibroze postavljena u 27. godini života.

[wonderplugin_slider id=75]

 

– Simptomi poput povraćanja, gubitka telesne težine, noćnog znojenja i dijareje nisu, nažalost, bili dovoljni za lekare iz Doma zdravlja da prepoznaju bolest, pa sam se veoma dugo mučila dok nisam definitivno saznala od čega bolujem – priča za „Blic“ Ružica Olah.

Prvi šok: dijagnoza

– Nakon prvog šoka, prihvatila sam realnost i dala sam sebi i porodici obećanje da se neću predati. Lečila sam se na mnogo različitih načina, da bih 2017. dobila savremenu inovativnu terapiju. Danas imam 39 godina, osećam se dobro i trudim se da vodim normalan život. Poručila bih svima da veruju doktorima, slušaju njihove savete, ali da najviše veruju u sebe – iskrena je Ružica u razgovoru za ’’Blic’’.

Ružica, inače magistar ekonomije, ima srećan brak i dugo je sa mužem razgovarala o potomstvu pa su razmišljali i o vantelesnoj oplodnji jer su mislili da ne može da zatrudni prirodnim putem.

– Koliki je šok bio kada sam saznala da sam bolesna, isto toliki šok, samo u pozitivnom smislu, doživela sam kada sam saznala da sam trudna – prića nam ova hrabra žena.

Bilo je tu i malo straha naravno, ali su je lekari smirili.

Desilo se čudo: Bol je nestao!

– Inovativnu terapiju smo za sada stavili po strani i vratili se na staro zbog mogućih kontraidikacija po bebu, ali se praktično desilo čudo jer su mi primarni simptomi bolesti nestali! Nema više bolova u kostima, ispod grudi… Praktično su svi bolovi nestali, osećam se kao potpuno zdrava osoba i sada srećna sa suprugom i porodicom čekam bebu – kaže ona.

Termin joj je početkom maja i već zna da će biti devojčica, a odlučili su da je nazovu Ivana po njenoj doktoriki Ivani Urošević, koja je, kaže, puno učinila za nju i služi kao dokaz da dobar odnos lekara i pacijenta znači mnogo.

Prof. dr Ivana Urošević je upravnica Klinike za hematologiju Kliničkog centra Vojvodine i ona se slaže s pacijentkinjom Ružicom da je izuzetno bitno ostvariti dobar odnos sa lekarom i sve mu poveriti jer se samo tako može odrediti adekvatna terapija i doći do pravih rezultata.

Retka i agresivna bolest

– Mijelofibroza je veoma retko i agresivno oboljenje. U koštanoj srži razvija se fibrozno tkivo, što dovodi do značajnog smanjenja proizvodnje krvi, povećanja slezine i jetre, gubitka telesne težine i mnogobrojnih nespecifičnih simptoma. To su osnovne karakteristike ove teške bolesti, koja pacijentima znatno skraćuje životni vek – objašnjava doktorka.

Ipak, situacija je mnogo bolja od 2016. godine, od kada nam je omogućena primena inovativne terapije.

[wonderplugin_slider id=64]

 

– Bolest sada uspešnije kontrolišemo, a pacijenti kvalitetnije i duže žive. Terapijom se uspešno smanjuje uvećana slezina, simptomi se povlače, a odlaže se i progresivni tok bolesti – kaže prof. dr Urošević, uz napomenu da je izuzetno značajno podizati svest o ovoj bolesti kako bi pacijentima u ranoj fazi bila postavljena dijagnoza i prepisana adekvatna terapija.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here