Srbija upozorila KFOR i NATO da će intervenisati ako budu napadnuti Srbi na Kosovu i Metohiji

440
Foto: Tanjug (Filip Krainčanić)

PRIŠTINA: Nema jedinstvenog apela međunarodne zajednice na Prištinu za ukidanje taksi na robu iz Srbije i zato one opstaju, kaže šef srpske diplomatije Ivica Dačić.


On je rekao da SAD imaju interes da se takse ukinu, nastavi dijalog, jer žele za sebe politički plus.

„Neke zemlje EU ne žele to i stalno pričaju Ramušu Haradinaju da ne ukida takse. Oni hoće da se dijalog nastavi i kad svi sednu za pregovarački sto, onda da se ukinu takse“, rekao je Dačić za TV Pink.

Podseća da Velika Britanija ne osuđuje poteze Prištine i da su pri stavu da nema promene granice. I Nemačka, dodaje, nije saglasna sa promenom granica, ali da ne podržava ono što Haradinaj radi.

„Velika Britanija, po našem mišljenju, hrabri Haradinaja da ne ukine takse, ne sviđa im se ideja za kompromis i ne sviđa im se što nisu vodeći faktor. Ne razmišljaju da treba da se reši to pitanje. Predlažu rešenja koja podrazumevaju da treba da priznamo Kosovo u okviru postojeće granice i da sever Kosova ima široku autonomiju“, rekao je Dačić.

Uvođenjem taksi i usvajanjem platforme Priština je, kako kaže, zaustavila dijalog, a stav Beograda je da može biti nastavljen samo kada se takse ukinu.

Otežavajuća okolnost je, smatra šef srpske diplomatije, što predstoje izbori u EU, ali i američki izbori, te se može desiti da se demokrate vrate na vlast u SAD, koje zastupaju stav da nema šta da se razgovara i da Srbija treba da prizna Kosovo.

Upitan da li je platformu pisala Priština ili su je dobili sa strane, Dačić je rekao da misli da je pisana u Prištini, ali da je umešano više faktora i da je svako po nešto dodavao.

„Nijedan dokument nije bio protiv dijaloga kao platforma. Time se poništava Briselski sporazum. U platformi je naveden spisak želja koji Srbija treba da ispuni. Ta platforma za nas nema nikakav značaj, niti ćemo nešto iz nje prihvatiti. To je pokazatelj koliko su protiv kompromisnog rešenja“, naglasio je ministar.

Govoreći o akciji „čelični prsten“ Dačić je rekao da je Srbija upozorila KFOR i NATO da će Srbija da interveniše ako budu napadnuti Srbi na Kosovu i Metohiji.

„Srbija neće dozvoliti napad na Srbe na severu Kosova i Metohije. Naravno, neće dozvoliti napad na celom Kosovu, ali je sever njihova opsesija“, zaključio je ministar.

Odalović:Priština se ponaša autistično, zaboravlja i na zločine

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović ocenio je danas da je ponašanje Prištine u poslednje vreme autistično, počevši od taksi do platforme koja šalje poruku da Priština ne želi bilo kakvo kompromisno rešenje i istovremeno ukazao na odgovornost međunarodne zajednice.

Odalović je za RTS kazao i da Priština izbegava da kaže da su zločini počinjeni nad Srbima i ostalim nealbancima ostali nekažnjeni i da se ni rečju ne osvrću na tako nešto.

Što se tiče Specijalnog suda, Odalović kaže da prištinski zvaničnici nisu rekli Specijalni sud protiv Srba, nego protiv Srbije.

„Znači, oni su neko ko u ovom trenutku zaboravlja na sve zločine na KiM i niko ne beži od toga da je bilo zločina koje su pojedinci srpske nacionalnosti, neke paravojne i druge jedinice počinile i neki postupci su pred sudovima vođeni, a u Beogradu donete i presude za neke teške zločine, kao Ćuška – to je nešto što govori o odgovornom odnosu Srbije prema zločinima“, objašnjava Odalović.

Priština izbegava da kaže da su zločini počinjeni nad Srbima i ostalim nealbancima ostali nekažnjeni, ni rečju se ne osvrću na tako nešto, kaže generalni sekretar.

„Zna se da je ta kvazitvorevina oko koje vodimo dijaloge napravljena na teškim zločinima i na proterivanju preko 250.000 Srba i ostalih nealbanaca, preko 3.000 ubijenih i nestalih i još par hiljada onih koje su OVK ubili među Albancima koji su drugačije mislili u odnosu na njih. To je nešto što Prištinu isključuje kao ozbiljnog partnera za dijalog na ovim pozicijama“, rekao je Odalović.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here