Startna plata u fabrici trikotaže u Baču 350 evra

Fabrika trikotaže u Baču

894

U Baču je obavljeno testiranje kandidata za rad u pogonu koji će u ovoj opštini otvoriti mađarska fabrika trikotaže „Szegedi szefo zrt“ iz Segedina, uz posredovanje Preduzeća za trgovinu, proizvodnju i usluge „Slaviris“ iz Novog Sada.


Od oko 130 prijavljenih, odabrano je 38, koji će proći tromesečnu obuku u Segedinu. Oni će u avgustu započeti proizvodnju u novom pogonu u Baču, u kojem bi posao trebalo da dobije stotinu radnika.

– Dogovorena startna plata biće 350 evra, uz najavu da će što pre biti povećana na 550. To nije mnogo, ako se zna da kompanija iz Segedina pravi modne džempere premijum brenda „Paul&Shark“, koji koštaju od 1.000 do 1.500 evra – predočio je organizator testiranja Slavko Mijatov, vlasnik i direktor firme „Slaviris“.

Prema njegovim rečima, na testiranju u Baču, koje je za svakog kandidata trajalo četiri sata, izabrano je 38 najsposobnijih, a njih 19 je svoju preciznost i brzinu u šivenju, što je neophodno za postizanje potrebne norme, potvrdilo i u fabrici u Segedinu. Druga grupa od 19 kandidata završno testiranje u kompaniji „Szegedi szefo zrt“ obaviće 29. marta.

Milan Ivanić iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, kaže da je kompanija iz Segedina, koja se bavi lon poslovima širom Evrope, tražila prostor za otvaranje pogona u Vojvodini, a kao najpovoljniji prihvatila je zakup nekadašnje sportske hale „Herkules“ od 435 kvadratnih metara u centru Bača.

-Potrebno je dosta vremena i ulaganja da fabrika „Szegedi szefo zrt“ adaptira halu „Herkules“ za svoje potrebe. Zbog toga je šest mašina za testiranje i probni rad, dopremljenih iz Segedina, smešteno u Zanatskom centru, koji je u vlasništvu lokalne samouprave – navodi predsednik opštine Bač Borislav Antonić.

On ističe da je potpisanim sporazumom, fabrika iz Segedina preuzela obavezu da pogon u Baču registruje do kraja marta.

– Proizvodnja će početi kad bude osposobljena hala, a tada će biti završena i obuka prvih radnika, koji će predstavljati jezgro pogona u Baču. Uz njih će se obučavati novi radnici, a šansu će imati i oni koji u prvom krugu nisu prošli testiranje, ako u međuvremenu savladaju veštinu šivenja. Poslodavac je obećao da će u pogonu u Baču raditi stotinu radnika u dve smene, na 50 mašina – izneo je Antonić.

Organizator testiranja napominje da će novi radnici, do planiranih 100, biti primani sukcesivno, u periodu od šest do osam meseci posle otvaranja pogona. Među dosad odabranima većina su žene, od 19 do 55 godina.

Posao u matičnoj fabrici

Sedmoro kandidata, koji su se najbolje pokazali na testiranju u Segedinu, zadržano je na poslu u kompaniji „Szegedi szefo zrt“, do otvaranja pogona u Baču. Oni će u Mađarskoj imati obezbeđen smeštaj i platu od 490 evra.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here