Svaki treći učenik prvog razreda srednje škole se kocka

745
Foto: Pixabay (Ilustracija)

Svaki treći učenik prvog razreda srednje škole u Srbiji se kocka, rezultati su istraživanja Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“.


Tokom drugog polugodišta školske 2017/18. godine „Batut“ je u 101 osnovnoj i srednjoj školi u Srbiji realizovao istraživanje o zdravstvenom ponašanju dece školskog uzrasta, kao deo međunarodnog istraživanja.

Rezultati istraživanja su pokazali da se bar jednom kockalo 34,6 učenika prvih razreda srednjih škola, a u prethodnih godinu dana 27,5 odsto njih, sa većom učestalošću među dečacima.

Ivica Mladenović, načelnik Klinike za bolesti zavisnosti Instituta za mentalno zdravlje u Beogradu, za „Blic“ kaže da su rezultati istraživanja u najmanju ruku poražavajući.

„Sa pravnog aspekta imamo Zakon o igrama na sreću koji zabranjuje kockanje mlađima od 18 godina, što ukazuje da smo na polju sprovođena zakona kao država doživeli totalni fijasko i iskreno se nadam da će nadležni organi reagovati“, kaže dr Mladenović.

Za trend porasta broja adolesenata koji se kockaju u poslednjih desetak godina, prema rečima stručnjaka, zaslužno je između ostalog i onlajn kockanje. Problem je u tome što prilikom uplate tiketa preko interneta, zaposleni u kladionicama i kockarnicama jako teško mogu da kontrolišu da li su igrači stariji od 18 godina.

[wonderplugin_slider id=67]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here