U Baču održan 5. Međunarodni susret članica Mreže „I care for Europe…“

641

BAČ: Opština Bač je nesvakidašnje sjajan primer očuvanja nematerijalne i materijalne kulturne baštine i multikulturalnosti te je upravo zbog toga imala tu čast da u periodu od 11.10. do 14.10. bude domaćin Međunarodnog projekta 5. susreta članica Mreže „I care for Europe…“, kada su drevni grad Bač posetili predstavnici opština i gradova iz Italije, Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, zajednički je zaključak preko 200 gostiju koji su prethodnog vikenda boravili u Baču.

„Zahvaljujemo se na besprekornoj organizaciji, sve pohvale domaćinima koji su još jedanput pokazali da opština Bač ima turističkih, ali pre svega ljudskih kapaciteta i potencijala da nastavi da se razvija u pravcu koji je obavezuje u godini kada se obeležava Evropsko kulturno nasleđe i kada je Tvrđava Bač dobila prestižnu nagradu Evrope Nostre“, izjavila je Slavica Mendelski ispred članica Mreže „I care for Europe…“.

Zvaničnici opština Čapljina i Stolac iz Bosne i Hercegovine, opštine Rakovica i Grada Raba iz Hrvatske, opština Aquileia i Recanati i Grada Tarcenta iz Italije, te predstavnici opštine Piran iz Slovenije u četvrtak, 11.10.2018. su prisustvovali svečanom otvaranju projekta „Naše današnje evropske tradicije su migrirajuće kulture prošlosti“, kada im se obratio i predsednik opštine Bač, Borislav Antonić.

Predsednik opštine Bač, Borislav Antonić

„Opština Bač deli vrednosti koje su osnovni ciljevi ovog projekta, a koje karakterišu slične prilike, problemi i izazovi. Tradicije i običaji koji doprinose mullitukturalnom bogatstvu utkani su na temelje ove teritorije koji istovremeno predstavljaju kolevku naše zajedničke kulture i istorije“, istakao je predsednik opštine Bač, Borislav Antonić.

Drugog dana projekta posetioci su obišli kulturno istorijske znamenitosti na teritoriji opštine Bač: Franjevački samostan, Etno kuću „Didina kuća“, ostatke turskog kupatila, Tvrđavu Bač i manastir Bođani. U poslepodnevnim časovima učesnici 5. susreta članica Mreže „I care for Europe“ su učestvovali na seminaru i radionicama na temu: EU programi i politike za povećanje održivog razvoja temeljenog na kulturnoj baštini, ali i izložbi „Mala, VELIKA! Evropa!“: Naša nematerijalna kulturna baština. Izložba je bila odlična prilika da se svu učesnici upoznaju sa ukusima i mirisima Grada Raba kroz tamošnji specijalitet, čuvenu, rapsku tortu, ali i pršut i kajmak iz Stoca.

Subota je bila rezervisana za posetu Novom Sadu i Petrovaradinu. U Kulturnom centru Novog Sada, gosti su prisustvovali prezentovanju rezultata projekta „Vekovi Bača kako očuvati i koristiti kulturno nasleđe, od strane stručnjaka pokrajinskog instituta za zaštitu spomenika kulture u Petrovaradinu. Povodom proslave Evropske godine kulturne baštine u Plavoj Sali Doma kulture u Baču je održan bogat kulturno umetnički program u kome su učestvovali domaćini Kulturno umetničko društvo „Mladost iz Bača“, Ansambl narodnih igara i pesama Srpsko kulturno društvo „Prosvjeta“ iz Vukovara i ukrajinski zbor „Ivan Franko“ takođe iz Vukovara.

Poslednjeg dana 5. susreta članica Mreže „I care for Europe…“, učesnici su prezentovali rezultate četvorodnevnog projekta, ali i predstavili veb stranicu koja je nastala kao rezultat zajedničkog truda i fotografija iz Bača i okoline. Prilikom svečane ceremonije zatvaranja konstatovano je da su ispunjeni svi ciljevi postavljeni na početku, a koji su podrazumevali: raspravu o održivoj budućnosti malih gradova obeleženih bogatom kulturnom baštinom unutar programa i politika EU, povećanje znanja i svesti o lokalnim kulturama i tradicijama, međusobna razmena primera dobre prakse za valorizaciju lokalnih kulturnih resursa, povećanje potencijala Mreže osposobljavanjem lokalnih učesnika i dalje jačanje evropske kohezije.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here