U Baču održan drugi sastanak partnerskog foruma povodom plana razvoja

201
Foto: Opština Bač

Drugi sastanak Partnerskog foruma koji je održan na temu izrade Plana razvoja opštine Bač za period od 2022. do 2028. godine, upriličen je 16.12.2021. u Maloj sali Narodne biblioteke „Vuk Karadžić“ u Baču.


Projekat je finansiran iz bespovratnih sredstava slovačke razvojne pomoći (SlovakAid), a sprovodi se posredstvom Programa Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji (UNDP), dok je SKGO implementacioni partner.

Prisutnima se prvo obratio Neven Dobrijević iz UNDP-a, koji je naglasio značaj realizacije ovakvih projekata, a uz podršku donatora i implementacionih partnera pogotovo u multinacionalnim i ruralnim sredinama.

Dugogodišnji saradnici opštine Bač, predstavnici SKGO-a ekspertkinja Vesna Avramović koja je prethodnih meseci direktno bila uključena u izradu Nacrta ovog Plana kao i Aleksandar Marinković, šef Odeljenja za strateško planiranje i javne politike takođe su pohvalili instrumente, metodologiju i uključenost lokalnih aktera u izradu ovog strateški veoma važnog dokumenta.

Projekat „Javne i privatne finansije za razvoj- obezbeđivanje održivih lokalnih zajednica unapređivanjem planiranja lokalnog razvoja u Republici Srbiji“ je druga faza programa lokalnog razvoja u Srbiji, koji se bavi primenom koordinacije javnih politika u JLS u skladu sa Zakonom o planskom sistemu.

Projekat se realizuje u periodu od 15. oktobra 2020. godine do kraja juna 2022. godine, a krajnji korisnici su deset (10) JLS, kao i njihovi građani koji će imati koristi od unapređenog planiranja i usluga koje pružaju lokalne samouprave.

U okviru prve komponente, pet JLS (Prokuplje, Blace, Tutin, Nova Varoš i Bač) je podržano da izrade Planove razvoja u skladu sa Zakonom o planskom sistemu, a takođe i ojačaju kapacitete kroz procenu svoje interne organizacije i povećanja znanja o pripremi i sprovođenju projekata po EU procedurama.

Nacrt dokumenta u kojem su predloženi razvojni ciljevi i mere koje su definisane u periodu izrade Plana, prisutnima je predstavila zamenica predsednika opštine Bač, Marina Balaban koja se između ostalog zahvalila predstavnicima donatora i partnera što su upravo opštinu Bač izabrali te prepoznali kao mesto u kome pripadnici slovačke nacionalne zajednice na teritoriji Vojvodine, imaju veliki značaj te uticaj, zahvaljujući čemu će se na obostranu korist i zadovoljstvo implementirati celokupan proces koji se odnosi na Plan razvoja opštine Bač.

Nakon predstavljanja Nacrta Plana upriličena je diskusija na iznete teme, a dalji koraci u ovom procesu podrazumevaju upućivanje dokumenta na Javnu raspravu kao i njegovo usvajanje od strane Skupštine opštine Bač.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here