U Baču održana radionica na temu IPARD fondova

334

Stakeholder radionica, koja se realizuje u sklopu projekta prekogranične saradnje sa Hrvatskom „Podsticanje prekograničnog poslovnog okruženja kroz razvoj poslovnih centara za kompetentnost i mreža“ (FED CCNET) održana je 16.09.2020. godine sa početkom u 17:00 časova u Maloj Sali zgrade Narodne biblioteke „Vuk Karadžić“ u Baču.


Radionici su prisustvovali predstavnici Opštine Bač koja je projektni partner pored Grada Iloka iz Hrvatske i Opštine Lovas koja je nosilac projekta.

Koordinatorka projekta FED CCNET iz Bača, Tanja Mitić je u svom pozdravnom obraćanju naglasila da se uspostavljanjem i funkcionisanjem Centara povećava razvoj institucionalne infrastrukture, usluga i mreža u pružanju pristupa odgovarajućim kompetencijama za poboljšanje konkurentnosti i poslovnog okruženja u prekograničnom području, stavljajući poseban akcenat na Vukovarsko-srijemsku županiju i Vojvodinu koje se prvenstveno suočavaju sa problemom niskog nivoa kompetentnosti i generalno nezavidnim biznis okruženjem u poređenju sa drugim zemljama Evropske unije.

[rev_slider alias=“euro-af-salon-namestaja“][/rev_slider]

 

Tema stakeholder radionice je bila IPARD fondovi, tj. kako doći do IPARD podsticaja, steći uslove za konkurisanje, ali isto tako koje su procedure i koraci neophodni da bi projekat bio odobren.

Predavač Slađana Gluščević je prisutnima na početku predstavila iskustva Evropske unije kao i iskustva iz Srbije, kao i mere 1, 3 i 7, koje se odnose na investicije u primarnu poljoprivrednu proizvodnju, u preradu poljoprivrednih proizvoda i investicije u razvoj ruralnog turizma.

Ona je takođe naglasila da se aplikanti iz Srbije u nedovoljnjoj meri odlučuju da konkurišu na IPARD fondove, najčešće jer je jedan od uslova projektno predfinansiranje.

Predsatvnica Regionalne razvojne agencije Bačka, Nikolina Pupavac je prisutnima predstavila mere kojima RRA Bačka daje podršku, malim i srednjim preduzećima i pozdravila projekat FED CCNET, koji u sklopu svojih osnovnih aktivnosti ima i realizaciju programa pametne saradnje u kojoj će učestvovati 10 firmi i pet istraživačkih institucija, ali i 45 mladih osoba koje će biti obrazovane u području prekogranične saradnje.

U sklopu projekta FED CCNET, takođe će biti izrađena jedna strategija i dva kurikuluma za potrebe daljeg funkcionisanja Centra. S tim u vezi centar u Lovasu će se baviti uzgojem jaja od selena, predstavnici Grada Iloka su se složili da se njihov centar najviše bavi razvojem turizma jer u toj oblasti imaju najviše iskustva, dok će se Centar kompetencija u Baču baviti organskom-agrarnom proizvodnjom.


Pogledaj: Mladi poljoprivrednik Dalibor Gajić iz Bača: Budite vredni i nagrada će stići

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here