U Baču održana šesta po redu „Kulenijada i kobasicijada“

855

BAČ: Turistička organizacija opštine Bač i ove godine je organizovala šestu po redu tradicionalnu manifestaciju bačka „KULENIJADA I KOBASICIJADA“.

Da ova manifestacija iz godine u godinu postaje sve popularnija među  nogobrojnim dešavanjima na teritoriji opštine Bač, govori i podatak da se ove godine prijavio rekordan broj ekipa. U kategoriji najbolji kulen, kobasica i slanina se takmičilo preko 25 izlagača, dok se u pravljenju i pečenju sveže kobasice na licu mesta takmičilo 15 ekipa.

Značaj Kulenijade i kobasicijade u Baču

Ovogodišnju „KULENIJADU I KOBASICIJADU“ posetio je i načelnik Južnobačkog upravnog okruga, gospodin Milan Novaković koji je istakao značaj održavanja ovakvih dešavanja.

„Izuzetno sam ponosan na činjenicu da opština Bač već šesti put za redom odlično organizuje jednu ovako veliku manifestaciju gastronomskog, ali i takmičarskog tipa. Multikulturalne sredine koje imaju vekovnu tradiciju ne samo mirnog suživota njihovih građana, već i odličnog poznavanja naših tradicionalnih delicija poput kobasice i kulena, imaju šta da ponude svim slučajnim ili namernim posetiocima. Smatram da opština Bač ovakvim vidom prezentacije polako, ali sigurno ide ka vrhu te lestvice“, zaključio je Novaković.

Pobednici 6. Kulenijade i kobasicijade

U kategoriji najbolja slanina ove godine treće mesto je pripalo samostalnom izlagaču iz Obrovca Radivojku Gavri. Drugo mesto u istoj kategoriji pripalo je ekipi „Zaboravljeni“ iz Bača dok je nagradu za najbolju slaninu ove godine odnela ekipa „Mustang“ iz Bača.

U kategoriji najbolja kobasica treće mesto pripalo je ekipi „MB Bobe“ iz Deronja, druge mesto pripalo je ekipi „Zaboravljeni“ iz Bača, dok je po oceni žirija najbolju kobasicu ove godine imala ekipa „PG Jovkić“ iz Bačke Palanke.

Prilikom žiriranja za najbolji kulen odlučile su nijanse, a u prilog toj činjenici govori podatak da se prva tri mesta razlikuju samo za po jedan bod. Treće mesto sa 68 bodova osvojila je ekipa „Mustang“ iz Bača, drugo mesto sa 69 bodova pripalo je ekipi „Cirih“, dok je prvo mesto sa 70 bodova još jedanput otišlo ekipi „Zaboravljeni“ iz Bača.

U delu takmičenja koji je uveden prošle godine, a koji se odnosi na pravljenje i pečenje sveže kobasice na licu mesta, treće mesto zauzela je ekipa „Menjačnica Cekin Niš“ iz Novog Sada. Drugo mesto pripalo je ekipi „Mustang“ iz Bača, dok je najbolju kobasicu u ovoj kategoriji napravila i ispekla ekipa „Cirih“ takođe iz Bača.

Ekipa „Zaboravljeni“ iz Bača dobila je i specijalnu nagradu za najveseliju ekipu bačke kulenijade i kobasicijade.

Utisci sa manifestacije

Ovogodišnja manifestacija privukla je rekordan broj kako takmičara i posetilaca, tako i izlagača koji su na svojim štandovima predstavljali i prodavali domaće sokove, slatko, med, rakiju, ali i konditorske proizvode i različite suvenire.

Kulturno umetnički deo programa obogatili su naši gosti izvorna ženska pevačka grupa KUD-a „Mladost“ iz Bača „Tramošnjanke“, sa njihovim gostima muškom pevačkom grupom „Dar zavičaja“ iz Mladenova.

Svi posetici su tokom celokupnog programa mogli da uživaju i zabavljaju se uz muziku „Euro“ benda.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here