U Baču pušten u saobraćaj rekonstruisan lokalni put

798

BAČ: U Baču je danas otvoren rekonstrusan lokalni put L-3 koji povezuje državni put 2a reda broj 112 i naselje Plavna.


Rekonstrukciju puta je sa iznosom od 142.000.000 dinara finansirala Uprava za kapitalna ulaganja AP Vojvodine kroz program finansiranja i sufinansiranja projekata saobraćajne infrastrukture.

Lokalni put L-3 je bio deonica koja se nekoliko godina nalazila u veoma lošem stanju i na kojoj se saobraćaj odvijao otežano i nebezbedno. U skladu sa tim Opština Bač je rekonstrukciju ovog puta prepoznala kao prioritet i krenula u pripremu projektno tehničke dokumentacije, a potom i aplicirala za sredstva kod Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine. Kroz ovaj projekat je rekonstrusano 5 km puta, a novi kolovoz je i proširen tako da ukupna širina novog puta iznosi 6 metara.

Prethodna saobraćajnica, zbog znatnih oštećenja (rupe na putu, oštećeni rubovi, suženja puta) nije ispunjavala osnovne standarde i kriterijume za nesmetano i bezbedno odvijanje saobraćaja u opštini Bač. Saniranje/krpljenje udarnih rupa više nije davalo efekte i nije više bilo isplativo te je bilo neophodno izvršiti kompletnu rekonstrukciju saobraćajnice/kolovoza na pomenutom putu.

Zbog svega navednog bila je ugrožena je bezbednost svih učesnika u saobraćaju i otežano je odvijanje stabilnog i dugoročno održivog saobraćaja u ovom delu opštine Bač. Osnovni razlog za rekonstrukcijom puta je zahtev za bezbednošću saobraćaja ali i stvaranje pretpostavki za održivi društveni razvoj ruralnih područja opštine koji su zbog loše komunikacije sa administartivnim centrom opštine (Bač) i dalje sa susednim opštinama, često bili van interesovanja investitora koji su tražili potencijalne lokacije za svoja ulaganja.

Zbog dugogodišnjeg korišćenja saobraćajnice došlo je do deformisanja i značajnog oštećenja lokalnog puta. Posledica ovakvog stanja puta bilo je narušeno normalno kretanje vozila, zanošenje vozila, smanjenje stabilnosti vozila, produžavanje zaustavnog puta vozila, izazivanje dodatnog zamora vozača, otežano je odvodnjavanje kolovoza i sl. Takođe, stara saobraćajnica je bila sužena i oštećenih rubova što je dodatno povećavalo naprezanje vozača i predstavlja opasnost tokom preticanja i mimoilaženja.

Završetkom radova na ovom putu Opština Bač dobila kolovoz na kojem će biti uspostavljen bezbedan, stabilan i dugoročno održiv saobraćaj koji će omogućiti bezbednost svih učesnika u saobraćaju i doprineti razvoju ruralne putne infrastrukture kao pretpostavke za dalji lokalni ekonomski razvoj opštine i celog dunavskog regiona.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here