U Bođanima samo poljoprivreda donosi neku zaradu

909

BOĐANI: Manastir iz 15. veka, posvećen Vavedenju presvete Bogorodice, krasi Bođane, selo u opštini Bač i odavno je poistovećen sa imenom sela, pa se u narodu i sada Bođani prepoznaje po manastiru, spomeniku kulture od izuzetnog značaja.


Svako mesto čine ljudi, a ovde su vekovima opstajali, izgradili i sačuvali manastir i naselje. Sada ih je manje nego pre dve, tri i više decenija, ali ipak oni koji su ostali da žive na očevini i dedovini nastoje da održe Bođane i sačekaju vreme da mlađim naraštajima predaju ono što je decenijama unazad stvarano i unapređivano.

Nekad su žitelji Bođana bili u vrhu po dobrovoljom davalaštvu krvi pa i sada na ulazu u mesto stoji oronula tabla s natpisom „Najhumanije selo u Srbiji“.

– Imamo sada oko 600 stanovnika, a nekada je bilo i preko hiljadu duša – kaže predsednik Mesne zajednice Ivica Dumendžić. – U davalaštvu krvi Bođani nisu više u vrhu, jer mahom u selu žive staračka domaćnistva, ali opet ima oko 50 aktivnih višestrukih davalaca. Imamo Šah klub „Veljko Vlahović”, koji postoji duže od 50 godina, ali sada nema ni pet članova, a nekada je brojao trideset. Zastupa ga Milorad Modić i nastoji da bar održi Svetosavski turnir koji svakog januara iz finansijsku podršku Opštine Bač okupi šahiste iz desetak mesta. Uprkos agitaciji među seoskom omladinom ne nazire se da će šah prevladati moderne informacione tehnologije kojima su sada mladi okrenuti.

Bunar u Bođanima

Fudbalski klub „Slavija” Bođani osnovan je 1922. godine i nalazi se među 20 fudbalskih klubova, koji će još malo da obeleži vek postojanja. Sada se nalazi u Bačkopalanačkom prvom razredu. Imaju, kažu ovde, ekipu, ali mladići odlaze u inostranstvo. Država vodi računa o klubu, pa je novcem Ministarstva za sport i omladinu stadion ograđen, a lokalna samouprava kupila je traktor – kosačicu za održavanje okoline stadiona. Postoji obećanje iz opštine da će finansirati uređenje kupatila, izgraditi teretanu na otvorenom i teren za košarku tri na tri.

U Bođanina postoji i Vatrogasno društvo još od 1935. godine. Ima toranj za osmatranje i stari kamion još iz 1960. godine. Predsednik MZ Ivica Dumendžić kaže da je sada prilika da pričom o Bođanima podstaknu pojedinci da donacijom vatrogasci dobiju novo vozilo. Na susretima vatrogasaca od čak 40 ekipa, ovdašnji vatrogasci zauzeli su deseto mesto, što je dobar rezultat imajući u vidu starost vozila i uslove u kojima rade.

[wonderplugin_slider id=64]

 

U selu većinom žive Srbi, koji su u nekoliko navrata naseljavali mesto, a prva generacija stigla je u velikoj seobi koju je predvodio Arsenije Čarnojević. U selu ima i Mađara i Slovaka i nekoliko romskih porodica. Tokom građanskog rata 90-ih, ovde su stigle srpske izbeglice iz Hrvatske, iz okoline Ravnih Kotara i Karina, i prilagodile se ovdašnjem načinu života, s tim što, kaže Dumendžić, gaje malo više vinove loze, za svoje potrebe. Predsednik Mesne zajednice kaže da je dobar deo starosedelačkih porodica izumro, u selu više nema prezimena Bauranov, ali su tu Nastići i Abadžići koji se smatraju ovdašnjim.

Stanovnici se u Bođanima bave poljoprivredom, najviše se seje kukuruz i soja, a od pre desetak godina počela je i sadnja jagoda, koje su sada na čak 20 jutara. Međutim, nema unapred ugovorene prodaje, a nedostaje i radne snage za berbu.

– Nekada je u Bođanima bilo mnogo ovaca, danas možda stotinak – navodi Dumendžić. -Stanovništvo osim od poljoprivrede živi i od penzija stečenih na radu u inostranstvu. U selu nema ni male privrede, firme ili zanatske radnje. Nekad je u šumskom gazdinstvu „Labudnjača” radilo 400 ljudi i još toliko u sezoni. Nama su potrebni mladi i radna mesta, da bi se selo izgrađivalo i više trošilo para po radnjama – naglašava Dumendžić. Mesto ima školu do četvrtog razreda, lekara koji je tu radnim danima po četiri sata, apoteku, pekaru, poštu, dve prodavnice i nekoliko kafana. Svake godine uredi se po neki atarski put, što je priorotet zbog zemljoradnje, pa je lane sređeno 300 metara puta.

[wonderplugin_slider id=67]

 

– Svake godine bude organizovano prolećno sređivanje sela u kome je mesna zajednica pokretač akcije. Lane je skinut deo bankina i ugrađena stolarija u jednom delu zgrade mesne zajednice. Treba da se u nekoliko ulica urede putevi i trotoari, dve staze na seoskom groblju i na groblju izgradi parking. Šta će od toga biti urađeno zavisi od Opštine Bač koja finansira radove, jer mesna zajednica nema prihode – naglašava Ivica Dumendžić.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here