U Kamenici posle 63 godine nova Klinika za kardiologiju

837
Foto: Dnevnik (Lj. Petrović)

Klinika za kardiologiju Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine potpuno je obnovljena i ima 90 bolesničkih bolesničkih postelja, a urađena je i savremena laboratorija.


Posao je započeo pre pola godine i završen je pre roka, a pokrajinski sekretar za zdravstvo profesor dr Zoran Gojković istakao je da je u prethodne tri godine u ovaj Institut uloženo više od 450 miliona dinara u opremu i infrastrukturu.

– Pre 63 godine napravljena je zgrada Instituta, i od tada nije bilo značajnih radova na objektu. Sada je sve urađeno po nasjavremenijim standardima. Kroz ovu Kliniku godišnje prođe oko 7.000 pacijenata, a oni sada imaju na raspolaganju dvokrevetne i trokrevetne sobe i svaka soba ima kupatilo. Više nemamo liste čekanja, imamo nove angio-sale, napravljena je nova centralna sterilizacija, obnovljena je medicinska oprema, kupljeni novi kreveti, radi se elektrofiziologija i minimalno invazivne procedure – kazao je profesor Gojković i napomenuo kako danas počinje obnova koronarne jedinice, gde će biti povećan kapacitet, a radi se i Odeljenje za funkcionalnu dijagnostiku.

Kako je istakao, ovakva ulaganja pokazuju da je i državnom i pokrajinskom rukovodstvu zdravlje na prvom mestu, jer je to jedna od najvažnijih stvari za naciju. Ovakvim ulaganjima pružaju podršku i zdravstvenim radnicima, kako ne bi odlazili iz zemlje, već da ostanu ovde i leče naše ljude. U prethodne tri godine u ovom Institutu zaposleno je 105 lekara i medicinskih tehničara.

[wonderplugin_slider id=67]

 

– Planovi za ovu godinu su nam veliki. Prvo treba da se završi posao na Institutu za KVB, a potom sledi i rekonstrukcija prvog sprata Instituta za plućne bolesti, dok na proleće očekujemo da krenu i radovi na „Kamenici 3“. U saradnji s Kancelarijom za javna ulaganja radićemo i pet regionalnih bolnica. U Kliničkom centru trenutno se radi sedam klinika, a potom slede radovi u Poliklinici, kao i u klinikama za psihijatriju, neurologiju, oftalmologiju, maksilofacijalnu hirurgiju, plastičnu hirurgiju i urologiju – naveo je dr Gojković i dodao kako se očekuje početak radova u na lamelama „B“ i „C“ u Kliničkom centru.

Direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine profesor dr Aleksandar Redžek istakao je da je sada obnovljen prostor od 2.000 kvadratnih metara koji ima 90 postelja.

– Pre šest meseci ovo je bio potpuno devastiran prostor, s korodiranim kadama i prozorima koji nisu mogli da se zatvore. Za vreme obnove radili smo u vanrednim uslovima, ali se to nije odrazilo na kvalitet lečenja. Planiramo da rekonstruišemo i poluintenzivnu negu, gde ćemo umesto 10, sada imati 15 postelja. Očekuju nas i dalja ulaganja, a u toku je obnova Centra za funkcionalnu dijagnostiku – istakao je dr Redžek.

[wonderplugin_slider id=26]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here