Viktor Genić: Majstori fudbalske igre duže od jednog veka

Intervju

811
Foto: FK Tvrđava/Facebook

Najvažnija sporedna stvar na svetu se na teritoriji Bača uspešno gaji već 11 decenija, čime je Fudbalski klub „Tvrđava“ Bač uvršten među tri najstarija u Srbiji i pet u bivšoj Jugoslaviji, a čiji članovi i u današnja vremena kada je fudbal „više od igre“, uspevaju da budu među najboljima u školi fudbala legendarnog Mančester Junajteda.


O izazovima sa kojima se susreću u svakodnevnom radu, ali i načinima sistemske podrške i anegdotama sa treninga govorio je predsednik FK „Tvrđava“ Bač i trener mlađih kategorija Viktor Genić.

Fudbalski klub „Tvrđava“ Bač je ove godine proslavio veliki jubilej, 110. rođendan i time postao sportsko udruženje sa najdužom tradicijom na ovim prostorima. S obzirom na činjenicu i ime koje stoji iza Vas, na šta ste sa ove vremenske distance najviše ponosni?

Fudbalski klub „Tvrđava“ Bač je ove godine napunio 110 godina kontinuiranog rada i na to smo bez sumnje najviše ponosni. Što se očuvanaj tradicije tiče, godine su na našoj strani jer smo u Srbiji među tri najstarija kluba, a u bivšoj Jugoslaviji među pet, što nas čini ponosnim čuvarima tradicije fudbalske igre, čak i u ovim vremenima.

Jedan od Vaših članova Mini-Maksi lige, kapiten Petar Veselinović, je ove godine u periodu od 16. do 20. septembra u Sportskom centru Fudbalskog saveza Srbije u Staroj Pazovi boravio u Školi fudbala Mančester Junajteda. Kako se Vi kao trener osećate kada vidite da neko koga ste naučili prve poteze fudbalskom loptom počinje da korača ozbiljnim stazama najbitnije sporedne stvari na svetu?

Petar Veselinović je samo jedan od članova našeg kluba koji ide pravim koracima ka usavršavanju fudbalske igre i jako sam ponosan kada vidim kako moji igrači napreduju, a znam da su sa mnom „prohodali“ prve fudbalske korake. Petar je u kampu ostvario fantastične rezultate, a obzirom na činjenicu da dolazi iz male sredine, a bio je među 16 najtalentovanijih dečaka u Srbiji, rođenih 2008. godine.

Nedavno ste od sponzora dobili novu garnituru drersova i majica za trening. Da li ste zadovoljni podrškom lokalne zajednice i šta Vam najviše nedostaje u svakodnevnom radu?

Što se finansiranja tiče, fudbalski klub je najvećim delom oslonjen na lokalnu samoupravu, bez koje ne bi mogli da funkcionišemo i sa kojom imamo fantastičnu saradnju, jer imaju razumevanja za FK „Tvrđava“ Bač, koji je od posebnog značaja za razvoj sporta u našoj opštini. Naravno, delimo sudbinu većine klubova, kojima nedostaje više sponzora koji bi omogućili još bolji rad i funkcionisanje, posebno kada treba da ispratimo takmičarske selekcije.

Takmičarska sezona 2019/2020. je već počela. Kakva su očekivanja ove godine?

Očekivanja nas koji radimo u klubu je gornji deo tabele, s obzirom na to da imamo najmlađu ekipu u ligi.

S obzirom na činjenicu da ste tokom Vašeg profesionalnog angažmana bili trener generacijama fudbalera FK „Tvrđava“ Bač, možete li da izdvojite određene anegdote sa treninga ili utakmica, a koje Vam uvek izmame osmeh na lice?

Najviše se ponosim radom sa mlađim uzrasnim kategorijama, sa kojima se družim punih 15 godina, sa kojima uvek preživljavam nove anegdote, ali se uvek neizostavno ponavlja:„ej vaspi“ ili „molim vas učiteljice“ i onda krene smeh do suza.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here