Vlasnici polovnjaka uskoro teže do registracije, prepravke će koštati „papreno“

1405
Foto: Pixabay

Nadležni tek treba da odluče od kada će zabraniti uvoz starih automobila i za koja vozila će to važiti, ali je i onima koji uđu u Srbiju pre rampe – neizvesna sudbina.


Vlasnike kola s dužim „stažom“, koji su nedavno uvezeni ili će tek biti, pravi ispit čeka 2021. godine. Od 5. jula te godine tehnički pregled neće moći da prođu vozila koja ne ispunjavaju propise kad je reč o emisiji izduvnih gasova.

Za automobile uvezene posle 1. marta 2014. skale su daleko strože, pa je verovatno da ih mnogi „evro 3“ motori neće ispunjavati, a vlasnike bi popravke mogle da koštaju skoro kao i ljubimac, pišu „Novosti“.

Skale su propisane Pravilnikom o podeli motornih i priključnih vozila i njihovoj tehničkoj ispravnosti. Posebni limiti važe za automobile uvezene do marta 2014, a drugi za one koji su stigli kasnije.

 

[wonderplugin_slider id=75]

 

Majstori na tehničkim pregledima i sada kontrolišu emisiju izduvnih gasova i o tome obaveštavaju vlasnike. Ona, međutim, sada ne utiče na tehničku ispravnost. I sa gorim rezultatom mogu da se registruju.

„Mi od 5. jula 2018. godine merimo emisiju gasova i obaveštavamo vlasnika automobila. I to zato da bi imali vremena do jula 2021. godine da se pripreme i preprave automobile. Realno, auto sa ‘evro 3’ motorom, koji je 2001. godište i mnogo je prešao, a kasnije je uvezen, teško će proći te uslove. Ne izbacuje ih džabe Evropa sa svojih puteva. Oni zaista zagađuju“, objašnjava vlasnik jednog servisa koji radi tehnički pregled.

Teško je unapred procenjivati i predviđati koliko bi vozača moglo da košta prilagođavanje automobila propisanim ekološkim uslovima.

„Vlasnik bi mogao da zameni delove, ali je pitanje koliko se to isplati. To može da zahteva zamenu katalizatora ili dizne, sistema za napajanje gorivom, vazduhom, elektroniku ili ko zna šta još. Ako odgovara univerzalni katalizator, on košta oko 100 evra. Zamena filtera na dizni je od 70 do 100 evra, ali ako ona mora da se menja, košta i 700 evra. Onom ko vozi auto od 1.500 evra to se sigurno ne isplati. Kod autombila sa ‘evro 4’ motorima je nešto drugačija priča. To su novija vozila, pa bi se popravke verovatno isplatile. Ukoliko su neophodne“, navodi sagovornik „Novosti“.

U Srbiji je registrovano oko 1,9 miliona automobila. Tokom poslednjih osam godina uvezeno je 800.000 polovnjaka. Prema podacima Asocijacije uvoznika automobila i delova, 87 odsto njih je starije od deset godina.

Autor: Novosti

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here