Vlažne maramice uskoro bi mogle da budu zabranjene

653

Vlažne maramice, higijenska potrepština za skidanje šminke, brisanje lepljivih prstiju i drugih delova tela, mogle bi i same u doglednoj budućnosti da budu „izbrisane“.


Britanska vlada, piše BBC, planira u idućih 20 godina da iskoreni plastični otpad, uključujući i „proizvode za jednokratnu upotrebu, poput vlažnih maramica“.

Vlažne maramice sadrže nerazgradivu plastiku.

Zbog toga će proizvođači imati dve opcije: razviti maramice bez plastike ili će se potrošači morati da snađu bez njih.

Vlažne maramice zloglasni su krivci za začepljenje odvoda vode. U britanskim kanalizacijama uzrokuju čak 93 posto svih začepljenja, tvrde iz državne vodoprivrede.

To je podstaklo britansku vladu da pokrene kampanju čiji je cilj da informiše javnost da se vlažne maramice ne bacaju u odvodni sistem.

„Radimo s proizvođačima i prodavačima kako bi na pakovanjima jasno bilo naznačeno kako ih pravilno odlagati“, saopštilo je ministarstvo zaštite okoline.

Takođe, podstiču se inovacije koje bi omogućile proizvodnju razgradivih maramica.

[wonderplugin_slider id=22]

 

Analizom uzoraka začepljenih cevi širom Britanije ustanovljeno je da vlažne maramice čine 93 posto velikih začepljenja koje sprečavaju odvod vode.

Razne masnoće doprinose sa svega 0,5 posto, a preostalih 6,5 posto odnosi se na higijenske proizvode poput higijenskih uložaka ili pamučnih vatica, kao i plastična folije.

Toaletni papir, suprotno navedenim primerima, u začepljenima učestvuje u promilima.

Industrija vlažnih maramica procvetala je poslednjih desetak godina, a proizvođači nude sve više varijanti – maramice za osetljivu kožu, za bebe, za skidanje šminke, za teranje insekata, umesto dezodoransa, čak i kao zaštitu od Sunca. Većina njih je, međutim, od poliestera i drugih bioloških nerazgradivih materijala.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here