VUČIĆ: Svaki zločin je večan i ne može da se zaboravi, nikako da se slavi!

1778

U Bačkoj Palanci, gde živi nekoliko hiljada proteranih Srba u okviru hrvatske oružane akcije „Oluja“, večeras je počelo obeležavanje Dana sećanja na sve stradale i prognane Srbe tokom te akcije.

Obeležavanje 23 godine od kako je proterano 250.000 Srba, uglavnom civila, žena i dece, te ubijeno i nestalo oko dve i po hiljade, počelo je parastosom koji služi patrijarh Irinej.

21.11 – Oni danas slave, a da nikoga čak ni iz puke pristojnosti, nisu kaznili. I neće. To su oni i to se neće promeniti. Plašim se da su naša nadanja da će se nešto promeniti, uzaludna“, dodao je predsednik Srbije

FOTO: PRINTSCREEN RTS

21.06 – Danas smo došli ne samo da obeležimo taj najstrašniji dan u novijoj istroriji, nego i da posvedočimo pred svima da je svaki zločin večan i da ne može da se zaboravi i opravda, a najmanje da može da slavi. Da li možete da zamislite da neko slavi Jelenine suze, suze svakog od nas, a mi koji smo večeras plakali možemo sa osmehom da gledamo u budućnost“, dodao je Vučić

21.04 – Večeras smo prvi put u poslednjih nekoliko decenija ovde u Bačkoj Palanci okupili sve Srbe iz RS, Crne Gore, Hrvatske, svi su ovde sa nama, a čini mi se i da svi Krajišnici, gde god da žive, treba da znaju da nisu sami i da su svi Srbi sa njima.

FOTO: PRINTSCREEN RTS

21.03 – Aplauzom je dočekan predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

20.57 – „Danas je Srbija naš identitet. Nas Srba koji živimo van Srbije. Bila je garancija i onda kada je bilo potrebno da se skrasi naš narod, da ovde dođu i nađu svoje utočište. Naša sloboda je uvek zavisila od toga i uvek je bila sigurna tamo gde imamo državu. I danas svesni ogromne političke državne zablude koja se zvala Jugoslavija, mi danas u RS nemamo pravu ni na jednu zabludu. Mi smo Srbi, mi želimo mir i slobodu! Ne želimo ništa od drugih da uzimamo, ali smo spremni da branimo i očuvamo naše“, istakao je Dodik.

20.51 – „Opljačkali su, opustošili naša imanja i zemlju, kasnije sve zapalali da bi onemogućili da se ikada iko vrati tamo. Čitave porodice su nestale, deca, stari, civili su stradali. Nema pravde tamo gde zločin deli pravdu“, dodao je Dodik.

20.48 – Na početku obraćanja se zahvalio predsedniku Aleksandru Vučiću što je imao hrabrosti da započne sa obeležavanjem Dana sećanja na stradale Srbe.

FOTO: PRINTSCREEN RTS

20.47 – Prisutnima se obratio Milorad Dodik

20.41 – „Majka nam je rekla „Vratićemo se“, ne gledajući u kuću, samo smo svi zajedno ušli u kamion i krenuli. Nismo znali kuda ni gde idemo“, dodala je ona.

FOTO: PRINTSCREEN RTS

20.39 – Jelena Knežević je dete iz kolone koja je kroz suze ispričala šta je doživela

„Sestra i ja pamtimo 92. godinu pomešanih osećanja. Srećne jer smo dobile brata, ali tada su počeli i sukobi. Otac nas je čuvao na prvoj liniji fronta. U zimsko predvečrje ušla su dva nepoznata čoveka. Sećam se majčinog krika, sestrinih suza… Svi su bili tu, samo tate nema. Tata, iako nismo uspeli da zajedno ostvarimo snove, ja te volim. Majka je krila suze. Sve do 1995. bili smo zajedno, a onda nas je jednog letnjeg jutra uplakana majka probudila i rekla da moramo da idemo“, seća se Jelena.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here