Za upis prvaka škole pribavljaju izvod iz knjige rođenih i prebivalište

314

Procedura upisa dece u prvi razred osnovne škole od ove godine će biti olakšana, jer će škole same početi da pribavljaju izvod iz matične knjige rođenih i dokaz o prebivalištu, što je do sada bila obaveza roditelja.


Do dokumenata će se dolaziti elektronskim putem, a roditelj će i dalje imati mogućnost da ih dostavi u papirnoj formi, ukoliko to želi. Ono što će ostati kao obaveza je dostavljanje lekarskog uverenja i potvrde o pohađanju pripremnog predškolskog programa.

Planirano je i da se pribavljanje dokumenata elektronskim putem od ove godine uvede i za upis u srednje škole.

„Kada samo radili na ovim izmenama razmišljali smo o tome kako da olakšamo život roditelja. Kako da im uštedimo novac i vreme, s jedne, i maksimalno pojednostavimo upis budućih prvaka, s druge strane. Zašto bi građani bili ti koji moraju da uzimaju dokumenta od jednog državnog ograna i da ih potom dostavljaju školi ili drugom državnom organu? Za one koji ne razumeju u potpunosti šta znači elektronska uprava, ona podrazumeva da svi delovi države komuniciraju, da dele podatke, što u krajnjem ishodu treba da smanji birokratiju i pojednostavi procedure za naše građane“, izjavila je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here