„Zakon, kap koja je prelila čašu trpljenja srpskog naroda u Crnoj Gori“

717
EPA (Boris Pejović)

BEOGRAD – Verujući ljudi, pravoslavni Srbi u Hrvatskoj, ali i svuda gde žive, praznik rođenja Hrista Bogomladenca, dočekuju u najvećoj radosti, nadajući se i verujući u mir, ljubav, pravdu dobrotu, poručuje Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije i sa žaljenjem konstatuje da su radost praznika potresli i pomutili događaji u Crnoj Gori.


On napominje da svi pravoslavni Srbi, svi pravoslavni vernici, poglavari sestrinskih Crkava, jednodušno pokazuju „stradalnu ljubav i molitvenu brigu za položaj i prava našeg vernog naroda u toj bivšoj jugoslovenskoj republici“ i podseća da su, kada je Patrijarh Irinej, kako kaže, na svoj način, prethodnih godina ukazivao na probleme sa kojima se Crkva i pravoslavni narod u Crnoj Gori suočavaju, mnogi među njima i on, mislili da su reči koje tom prilikom koristio „tek snažna, možda i prejaka metafora“.

„Međutim, kao i mnogo puta do sada, pokazalo se koliki značaj za našu Crkvu imaju njegovo životno iskustvo i, dublje sagledavanje situacije“, ocenjuje mitropolit Porfirije za Tanjug.

On dodaje da je Zakon, koji, kako kaže, nosi ciničan naziv, o slobodi veroispovesti, samo je kap koja je prelila čašu strpljenja i trpljenja.

„Pogledajmo šta se sa srpskim pravoslavnim narodom događalo u proteklih par decenija u Republici Crnoj Gori: ukinuti su mu jezik i pismo; iz nastavnih programa izbačeni su srpski pisci i kultura; mnogi nastavnici srpskog jezika su ostali bez posla, a zatim im je, kao i svim pravoslavnim Srbima uopšte, potpuno uskraćena mogućnost da se zaposle u bilo kakvoj državnoj službi“, kaže.

Sve to vreme, ocenjuje on, vršen je perfidni, nasilni etnički inženjering koji je imao za cilj da se Srbi odreknu nacionalne pripadnosti i kulture, a ovim anticivilizacijskim i diskriminatorskim Zakonom je definisan i način udaljavanja od pravoslavne crkve, jednom rečju odricanja od sebe.

„E to je, pokazalo se, bilo previše“, kaže on i dodaje da su u Crnoj Gori „stasala pokolenja dostojna onog naraštaja koji su krasili: beskompromisna verska i nacionalna svest i patriotizam, a koje su komunisti mislili da su zatrli“

“ To su te hiljade i hiljade ljudi koji su na ulicama tamošnjih gradova izašli da mirno i dostojanstveno, ako hoćete demokratski, braneći slobodu svoje Crkve, u isto vreme brane budućnost svoje dece, ali i slobodu kao takvu, slobodu kao princip. Izašli su da traže, ni više ni manje, nego prava koja važe za sve“, poručuje Porfirije i dodaje da ti ljudi, ponos srpskog naroda, pokazuju da temeljno razumeju da su verska prava ili prava Crkve neodvojiva od prava naroda i ličnih, građanskih prava.

U ove svete dane, kaže, molimo se čitavim svojim bićem za našu Crkvu u Crnoj Gori, za naše arhijereje, sveštentvo, monaštvo i verni narod da im Gospod Mirotvirac, što pre donese mir, ali i pravo i pravdu. Molimo se za sve ljude dobre volje, molimo se i za one koji nisu dobre vole da se što pre Hristovim rođenjem odobrovolje!

Na pitanje kako vidi , kritike na račun države Srbije, s jedne stane da blago reaguje i ne čini ništa u odbranu imovine i prava SPC u Crnoj Gori, a sa druge strane da pokušava da spreči zaokruživanje državnosti Crne Gore i da pokušava da je destabilizuje i „vrati pod okrilje Srbije, mitroplit Porfirije kaže da mu je poznato iskustvo da ste što god da učinite,za određene ljude u čije ciljeve i projekte se ne uklapate , a priori krivi, jer njima nije važna istina, već samo njihov pojedinačni, goli interes.

[wonderplugin_slider id=188]

 

“ Svedoci smo veoma glasnih, pa i čestih kritika na račun Srbije da ne čini dovoljno za Srbe na Kosovu i Metohiji, a sada i za Srbe u Republici Crnoj Gori. A potom, kada se očigledno pokaže da to nije baš tako, po strogo utvrđenom pravilu jave se oni koji tvrde da Srbija hoće da otme nečije teritorije, da se upliće u život drugih država, da je bezmalo uzrok sveg zla i tome slično. Producent je jedan, scenarija dva, glumci svima dobro poznati, režija već monotona, ali je predstava za neupućene, a naročito zlonamerne, efektna“,smatra mitropolit Porfirije

„Ne treba se obazirati ni na jedne, ni na druge, nego imajući Boga pred sobom, raditi po savesti, a vreme će pokazati ko je vera, a ko nevera!“, poručuje on.

Na pitanje misli li da će ishod današnjih predsedničkih izbora u Hrvatskoj imati uticaja na položaj srpskog naroda u Hrvatskoj i eventualno kakvog, mitropoliti nije odgovorio konkretno, ali ističe nadu će predizbornu retoriku vrlo brzo zameniti duh zajedničkih interesa.

„Iako nisam političar i u politiku se ne mešam, ne mogu a da ne primetim da su se kandidati u izbornoj kampanji više bavili predsednikom Srbije, a manje našim narodom i njegovim problemima. Pravoslavni Srbi, gde god da žive, pogotovo u zemljama bivše Jugoslavije, u kojima su lojalni građani i u kojima bez ostatka poštuju domaći Ustav i zakone, svakog predsednika Srbije, aktuelnog, pređašnjeg ili budućeg, vide i videće i kao zastupnika svojih interesa. Tako je i u Hrvatskoj“, poručuje mitropolit zagrebačko ljubljanski.

Kaže da je lično uveren da će predizbornu retoriku vrlo brzo zameniti duh zajedničkih interesa, i to ne samo Srbije i Hrvatske i dva naroda, nego svih država i naroda na ovom području.

„Za Srbe u Hrvatskoj, pretpostavljam i za Hrvate u Srbiji, dobri odnosi dveju država otvaraju perspektivu za prevazilaženje i ublažavanje problema istorijskog nasleđa, pri čemu nam misli i dela moraju biti usmereni ka onome što dolazi. Ono što je iza nas, ono znanje i sećanje koje nam donosi veliki bol moramo utvrđivati ozbiljnim naučnim istraživanjima, vaspitavanjem novih pokolenja u duhu hrišćanske kulture pamćenja koja jevanđelski upućuje na međusobno praštanje“, navodi on

Mitroplolit Porfirije poručuje u intervjuu Tanjugu, da Pravoslavni Srbi znaju da sve to u sebi sadrže reči tradicionalnog narodnog pozdrava i božićne čestitke: Mir Božji, Hristos se rodi!

„Taj pozdrav, koji u sebi sadrži radost koju nam niko ne može oduzeti i ja upućujem Vama i svima onima koji vas prate. Upućujem pozdrav koji poziva na traženje oproštaja od svih i praštanje svima, pozdrav koji poziva na mir sa Bogom i sa bližnjima!

[wonderplugin_slider id=185]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here