Neće se oduzimati dozvola za prekoračenje brzine do 30km/h u naselju

637

Iako je podizanje maksimalne brzine na autoputu sa 120 na 130 km/h izazvalo najviše pažnje javnosti, to nije jedina novina u predloženim izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja.


Ispravljanjem greške iz prethodnih izmena donetih u martu, potvrđene su ranije najave da se vozačima više neće izricati kazneni poeni i zabrana vožnje zbog prekoračenja do 30km/h u naselju, već samo novčana kazna od 10.000 dinara koja se, ako se plati u roku od osam dana, može prepoloviti.

Ako u naselju gde je ograničenje 50km/h vozite, na primer, 79 ili 80 km/h dobićete samo prekršajni nalog, piše magazin SAT. Tek ukoliko vozite 81 km/h slede vam novčana kazna od 10 do 20 hiljada dinara, četiri kaznena poena i zabrana vožnje od najmanje 30 dana, što se do sada izricalo za prekoračenje veće od 20 km/h.

Druga važna promena jeste dodavanje visoke novčane kazne za nasilničku vožnju.

Do sada je za taj prekršaj bila propisana isključivo zatvorska kazna u trajanju od 30 do 60 dana ili kazna rada u javnom interesu od 240 do 360 sati. Tako ostaje i dalje, ali se sada dodaje i novčana kazna od 120 do 140 hiljada dinara, odnosno do 150.000 ukoliko se nasilničkom vožnjom još i izazove saobraćajna nezgoda. Osim toga, za nasilničku vožnju se izriče i 15 do 17 kaznenih poena, zavisno od toga da li je vozač još izazvao i saobraćajnu nezgodu, kao i zabrane vožnje od najmanje devet meseci.

Inače ovo je najteži prekršaj u saobraćaju, u koji spadaju: preticanje kolone preko pune linije, dva prolaska kroz crveno svetlo za manje od 10 minuta, vožnja sa više od dva promila alkohola u krvi, kao i prekoračenje brzine za više od 90 km/h u gradu i za više od 100 km/h van naselja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here