Zbog niske cene pokosio maline

1264

RATKOVO: Dragan Beli Jovović, voćar iz Ratkova kod Odžaka, pokosio je pola jutra malina u punom rodu, revoltiran otkupnom cenom.

Narednih dana će mašinom počupati i korenje ovog voća, u kojem više ne vidi nikakvu budućnost, iako su Ratkovčani u malinarstvu videli šansu za napredak i ostanak mladih na selu.

Kako pišu „Novosti“, Dragan je u ponedeljak nabrao 200 kilograma malina i krenuo da ih preda na otkupnom mestu na kojem je bilo istaknuto da je cena 80 dinara. Predstavnik hladnjače je, međutim, rekao da može da plati samo 70 dinara za kilogram, posle čega je Dragan zakačio kosačicu za traktor i uništio malinjak star pet godina.

„Morao sam da otpustim berače, kojima sam plaćao 200 dinara na sat, a oni za to vreme naberu tri kilograma, pa su sve pare od otkupa išle njima, tako da nisam mogao da pokrijem ulaganja u proizvodnju. To je potpuna degradacija, kojom se seljaci teraju u dužničko ropstvo, jer država nije učinila ništa da ih zaštiti“, navodi Dragan.

[wonderplugin_slider id=26]

 

On kaže da su trgovci malinama uspostavili monopol ucenjujući proizvođače.

„Malina je osetljivo voće, i ako se ne preda u roku, vrlo brzo trune, što otkupljivači koriste obarajući cenu, na koju uzgajivači pristaju, da im rod ne bi propao. Alavost mešetara je prešla sve granice, pa im od proizvodnje malina nije dovoljno 10 ili 20 procenata, nego žele da uzmu 120 odsto“, ističe Dragan.

U proteklih deset godina u Ratkovu, koje ima nešto više od 3.000 stanovnika, maline su zasađene na 170 hektara, ali sad i drugi voćari najavljuju uništavanje zasada.

„Pretprošle godine smo u malinjacima u selu imali više od 1.500 sezonaca, a sad ih je svega pedesetak. Prinuđeni smo da rod skidamo mašinski, a tako ubrane maline se plaćaju svega 45 dinara, pa ih radije koristimo za rakiju nego da ih dajemo budzašto. Prošle godine smo protestovali zbog cena od 100 i 120 dinara, a sada bi to bila borba s vetrenjačama, jer se za muke malinara niko ne smatra odgovornim“, navodi Jovović.

Prema njegovim rečima, država bi trebalo da odredi zaštitnu cenu maline od 150 ili 160 dinara. On naglašava da su maline u Vojvodini izuzetno dobro rodile, ali da to nije po volji tradicionalnih proizvođača iz centralne Srbije.

„Ako država smatra da Vojvodina ne treba da gaji maline, neka nam da nešto drugo od čega bismo živeli, jer je Ratkovo u poslednjih godinu dana napustilo oko 500 mladih u potrazi za poslom“, kaže Jovović.

Problem sa niskom otkupnom cenom imaju i proizvođači kupina, pa im se, uprkos dobrom rodu, ne isplati da unajmljuju berače.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here