Zbog niske otkupne cene odlučili da ne beru kupinu

1492

PLAVNA: Proizvođači kupine u Plavni kod Bača, zbog niske otkupne cene odlučili su da ne beru kupinu. Šteta se procenjuje na više od stotinu hiljada evra.


Pre tri godine na zasadu kupine od dva hektara Stipan Kaplar iz Plavne zaradio je oko tri miliona dinara. Cena po kilogramu tada je bila preko stotinu dinara.

Njemu i ostalim proizvođačima kupine u Plavni kod Bača, hladnjačari sada nude svega trideset dinara po kilogramu. Po toj ceni proizvođači su u gubitku, jer ne mogu da plate ni radnike.

„Mislim da je ovo postalo sve više da mafija radi posao. Trgovci prekupci, da na tom nivou se nešto dešava. Nije tačno da takva roba ne treba nigde. Ovo što nam nude cenu od trideset dinara to je sramota. Tu je uloženo para i pare. Berači neće ispod dve stotine dinara na sat, to je katastrofa. Ovde će biti negde oko četiri vagona će propast kupine, ni jedno branje nije pređeno, to je prezrelo“, veli Stipan Kaplar.

Uz ovakvu otkupnu cenu bez posla ostaju i berači. Sedamdesetogodišnja Marica Mijilović, do sada je svake sezone budžet popunjavala berući kupine i maline. Posla više nema.

„To je strašno šta se radi. Maline neće kupovati, neće, sad su počeli, nikakva cena i za maline. Evo, jel se to tako pakuje malina. To je strašno šta se dešava. Već dva čoveka su tarupirali malinu, neće ni da beru. Zato se ne može živeti“, kaže Marica.

Zanimljivo je da je u opštini Rekovac cena za sortu „lohnes“ od 230 do 250 dinara i sva ide u izvoz, a prva klasa domaće „Čačanke“ je svega tridesetak dinara, mada je reč o prvoklasnom proizvodu.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here