A gde je tvoj blizanac?

776

„Ma nismo mi random razasuti po svijetu, naša zvijezda blizu pala pa se raštrkala.“ Napisala mi je Đ. pre koji dan kada konstatovasmo na mreži da smo negde u iste dane profurale slične odevne kombinacije ni ne znajući.

A to da smo istomišljenice, da Osmeh nam je neodvojivi deo ličnosti,da Veselost i Razdragonost poput bedževa nosimo, sve to znamo već dugo, a da se nikad nismo ni srele. Bliznakinje. U dva grada, dve države, kilometrima daleko.

Piše: Tamara Jožić

I, pomislim – Čoveče, pa koliko još blizanaca po ovoj kugli zemaljskoj imamo, a da ni ne znamo. I, možda nas nije rodila ista majka, ali ta neka Zvezda koju Đ. mi je i pomenula, sigurno jeste. O, da! I satkani tako od iste prašine zvezdane dišemo isto, i hodamo, i smejemo se, i volimo iste pesme, i iste jakne, i marame, i cveće, i isto reagujemo na male životne senzacije i sve tako redom- isto!

A kad se sretnu dva takva blizanca, ličnosti sjaje im kao jedna, zagrljaji su epiteta Beskonačno, a Osmesi prava Nesvakidašnjost. I razgovori su drugačiji. Sve vidiš kako te taj neko razume i kad trepćeš, a da nije bilo učenja pre tog i čini ti se čitav život se znate i čini ti se i u nekim predstojećim životima prepoznavaćete se i poznavaćete se baš tako! Na kojoj god planeti i u kom god sazvežđu se probudili.

No, i ako se ne sretnete ikad, nije za žal. Na posletku shvatiš da zapravo treba ipak da budemo tako razasuti. Lepoti sveta doprinosićemo razdvojeni. Blizanci posejani širom meridijana s velikom misijom. Da tamo gde nas je Kosmos posadio niknemo, rastemo i razvijamo i dajemo Svetu Vazduha i Osmeha i hranimo duše što katkad gube se i trebaju im mali životni vodiči kroz sve divote ovozemaljske. I neprocenjivo je saznanje da baš sad tamo negde neko pronosi istu misiju kao i ti, i raduje se kao ti, i misli i na tebe kao i ti na njega i delite u šutnji sopstvenoj male tajne svih tih velikih Blizanaca. Namig!

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here