Agencija upozorava da neki lekovi mogu izazvati rak kože

749

Agencija za lekove i medicinska sredstva uputila je pismo zdravstvenim radnicima u kom upozorava da postoji rizik od nemelanomskog karcinoma kože povezanog sa primenom hidrohlortijazida.


Objavljen je spisak od spornih lekova:

Enalapril HCT, Vivace Plus, Vivace Plus L, Telmikor plus, Corace Plus, Telmipres, Skopryl Plus, Iruzid, Nebilet Plus, Micardis Plus, Lizopril H, Prilazid plus, Losar plus, Erynorm plus, Hemokvin plus, Hemopred, Irbenida plus, Prilenap H, Prinelap HL, Prilinda plus, Tensec plus, Yanida plus, Ampril HL, Ampril HD, Cazacombi, Enap-H, Enap-HL, Enap-HL 20, Lorista H, Lorista HD, Lorista H 100, Tolucombi, Valsacombi, Lodoz, Co-diovan, Monopril Plus, Enatens Plus, Binevol Plus, Tritace comp, Tritace comp, Diunorm.

Kardiolozi kažu da se ovi lekovi često prepisuju i upozoravaju pacijente da ne prekidaju terapiju bez konsultacija sa lekarom. Farmakoepidemiološka istraživanja su pokazala da postoji povećan rizik od nemelanomskih karcinoma kože (bazocelularni karcinom i planocelularni karcinom) prilikom izlaganja visokim kumulativnim dozama hidrohlortijazida, navodi se u pismu Agencije.

Lekovi koji sadrže hidrohlortijazid imaju široku primenu u lečenju hipertenzije, kao i pri lečenju srčanih, hepatičkih i nefrogenih edema, odnosno hronične insuficijencije srca.

Agencija savetuje da pacijenti koji primenjuju hidrohlortijazid, sam ili u kombinaciji sa drugim lekovima, redovno vrše pregled kože zbog mogućeg nastanka bilo kakvih novih lezija ili promena već postojećih lezija, kao i da o svakoj sumnjivoj kožnoj leziji odmah obaveste svog lekara.

„Sumnjive kožne lezije treba odmah pregledati, potencijalno uključujući i histološki pregled uzorka biopsije“, napominje Agencija za lekove i medicinska sredstva, a prenosi RTS.

Pacijentima se savetuje da ograniče izlaganje sunčevoj svetlosti i UV zracima, kao i da koriste odgovarajuću zaštitu prilikom izlaganja Sunčevoj svetlosti i UV zracima, kako bi se smanjio rizik od karcinoma kože. Takođe, napominju da je potrebno pažljivo razmotriti upotrebu hidrohlortijazida kod pacijenata koji su ranije imali karcinom kože.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here