Asanž uhapšen u ambasadi Ekvadora, SAD traže izručenje (VIDEO)

Vest iz sveta

299

LONDON, MOSKVA: Sjedinjene Američke Države zatražile su danas izručenje osnivača Vikiliksa, Džulijana Asanža (47), saopštila je britanska policija, pošto su ga njeni pripadnici uhapsili u ambasadi Ekvadora u Londonu. 


„Džulijan Asanž je danas po dolasku u centralnu policijsku stanicu u Londonu uhapšen i u ime vlasti SAD“, prenosi Rojters saopštenje policije.

„Asanž će se pojaviti pred Sudom za prekršaje u Vestminsteru što pre je moguće“, navodi se u saopštenju.

„Mogu da potvrdim da je Asanž u pritvoru i da je suočen sa pravosuđem Britanije“, rekao je prethodno britanski ministar unutrašnjih poslova Sadžid Džavid, prenela je agencija Rojters.

Nakon što je vlada Ekvadora ukinula azil osnivaču Vikiliksa, britanska policija je ušla u ambasadu Ekvadora u Londonu i uhapsila Asanža.

Predsednik Ekvadora Lenin Moreno rekao je da je njegova zemlja ukinula azil Asanžu nakon što je on više puta prekršio međunarodne konvencije.

U ekvadorskoj ambasadi Asanž se nalazio od 2012. godine, kako bi izbegao izručenje Švedskoj koja ga tereti za seksualno zlostavljanje.

Asanž negira optužbe i strahuje da će ga Švedska predati vlastima SAD kako bi se suočio sa njihovim optužbama za obelodanjivanje vojnih i diplomatskih dokumenata.

Asanž će se u veoma kratkom roku pojaviti u vestminterskom sudu, navela je britanska policija.

Snouden: Hapšenje Asanža – mračan trenutak za slobodu štampe

Bivši americki obaveštajac i uzbunjivač Edvard Snouden, koji je odgovoran za curenje poverljivih informacija o američkim programima za nadzor, izjavio je danas da hapšenje osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža predstavlja „udar na slobodu medija“.

„Asanžovi kritičari mogu da slave, ali je ovo mračan trenutak za slobodu štampe“, naveo je Snouden na Tviteru.

Snouden je dodao da će fotografije na kojima se vidi kako ambasador Ekvadora poziva britansku tajnu policiju da uđe u ambasadu kako bi izvukla iz zgrade izdavača „nagrađivanog novinarstva“ završiti u istorijskim knjigama.

Snoudena su SAD optužile 2013. godine za kršenje zakona te zemlje o špijunaži, podseća AP.

On je iste godine dobio azil u Rusiji, koji mu je produžen do bar 2020. godine.

Moreno: Velika Britanija Asanža neće izručiti zemlji sa smrtnom kaznom

Velika Britanija garantovala je da Asanža neće izručiti zemlji koja zakonom predviđa smrtnu kaznu, rekao je danas predsednik Ekvadora Lenin Moreno, posle hapšenja Asanža u ekvadorskoj ambasadi u Londonu.

„U skladu sa našom jakom posvećenosti ljudskim pravima i međunarodnom zakonu, zatražio sam od Velike Britanije da garantuje da Asanž neće biti izručen zemlji u kojoj bi bio izložen mučenju ili suočen sa smrtnom kaznom“, rekao je Moreno u snimku postavljenom na tviteru.

„Britanska vlada je potvrdila to pismeno, u skladu sa njihovim odredbama“, dodao je Moreno, prenela je agencija Rojters.

Ekvador suspendovao državljanstvo Asanžu

Ekvador je suspendovao državljanstvo Džulijanu Asanžu, saopštio je danas ministar spoljnih poslova Ekvadora.

Ministar unutrašnjih poslova Ekvadora rekao je novinarima da su se Asanž i Vikiliks mešali u poslove Ekvadora, uz tvrdnju da ljudi bliski Asanžu, među kojima su i dvojica ruskih hakera, žive u Ekvadoru, preneo je Rojters.

Peskov: Moskva se nada da će Asanžova prava biti poštovana

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da se nada da će sva prava Asanža biti poštovana.

„Ako su navodi medija tačni, on je uhapšen u Londonu, tako da nemam ništa više tu da dodam. Mi se nadamo, naravno, da će sva njegova prava biti poštovana“, rekao je Peskov novinarima odgovarajući na pitanje da li je Rusija spremna da dodeli azil Asanžu, preneo je TASS.

Zaharova: Ruka „demokratije“ steže grlo slobode

Ruka „demokratije“ steže grlo slobode – tako je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova prokomentarisala hapšenje Asanža.

Zaharova je to napisala na svom nalogu na Fejsbuku.

Vikiliks: Asanž žrtva napora moćnih aktera, uključujući CIA-u

Međunarodna neprofitna organizacija Vikiliks, čiji je osnivač Džulijan Asanž danas uhapšen u Londonu, optužila je „moćne aktere“, uključujući američku Centralnu obaveštajnu agenciju (CIA), za „sofisticirane napore“ da se Asanž dehumanizuje, delegitimiše i odvede u zatvor.

Vikiliks je na svom nalogu na Tviteru objavio fotografiju Asanža, uz koju je napisao da je „ovaj čovek sin, otac i brat“, da je on osvojio desetine novinarskih nagrada i da je bio nominovan za Nobelovu nagradu za mir svake godine od 2010.

„Moćni akteri, uključujući CIA, angažovani su u sofisticiranim naporima da se on dehumanizuje, delegitimizuje i zatvori“, naveo je Vikiliks uz hešteg „Zaštiti Asanža“.

Advokat: Ponovo otvoriti slučaj posle hapšenja Asanža

Šveđanka koja optužuje osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža za silovanje, zatražiće ponovno otvaranje tog slučaja pred švedskim pravosuđem.

Švedsko tužilaštvo je odustalo od preliminarne istrage 2017. godine.

Advokatkinja Elisabet Masi Fric rekla je da je današnje hapšenje Asanža njena klijentkinja čekala i nadala se tome još od 2012. godine, prenela je agencija AP.

Kako je istakla, ona i njena klijentkinja uradiće sve što mogu da se slučaj u Švedskoj ponovo otvori, kao i da se Asanž izruči toj zemlji kako bi mu se sudilo za silovanje.

Asanžov advokat: Značajan rizik od izručenja Americi, pratimo

Postoji veliki rizik da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž bude izručen SAD, koje ga optužuju za objavljivanje poverljivih vojnih i diplomatskih dokumenata, izjavio Asanžov advokat Per Samuelson švedskoj državnoj televiziji SVT, prenosi TASS.

„Prirodno, smatram da je to potpuno neprihvatljivo. Vidimo jasne znakove koji ukazuju da Amerikanci žele da ga osude ili su ga već osudili. Hajde da vidimo da li je ova zabrinutost opravdana ili preterana“, kazao je Samuelson.

On je ocenio da bi „mogao da postoji tajni nalog za izručenje koji su uputili Amerikanci ili koji bi mogao da bude primljen sada“.

„Saznaćemo to u narednih nekoliko dana. Sve do danas, SAD su uspevale da tajno igraju svoju igru, ali sada više neće biti u mogućnosti da to čine“, naveo je švedski advokat Asanža.

Tužilaštvo: Tek ćemo proanalizirati informacije

Švedsko tužilaštvo saopštilo je danas da, posle hapšenja osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža, tek treba da analizira informacije i odluči šta će biti sa slučajem u toj zemlji gde je Asanž optužen za silovanje.

„To je vest i za nas, još nismo imali vremena da proučimo informacije u vezi s tim. Ne znamo, takođe, ni zbog čega je uhapšen. Pratićemo razvoj situacije“, navelo je švedsko tužilaštvo, prenela je agencija Rojters.

Svaka preliminarna istraga bi mogla biti ponovo otvorena sve dok sumnjivo krivično delo ne zastari, a što se tiče optužbi na račun Asanža, one ističu u avgustu 2020. godine, dodaje tužilaštvo.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here