Azil za pse u Vlasotincu doneo ovom gradu titulu najboljeg!

Verovali ili ne ovo je Srbija

372

Iako su azilu u našoj državi uglavnom sinonim za opšte loše stanje, za neadekvatne uslove koji tamo vladaju i nesreću ionako tužnih sudbina pasa, jedan azil se izdvojio i gradu u kome je osnovan doneo titulu najbolje prakse.


Naime, na prvom nacionalnom takmičenju za izbor najbolje prakse u radu lokalne uprave, prvo mesto u kategoriji “Odgovornost i vladavina prava” pripalo je opštini Vlasotince. Tu titulu donelo im je prihvatilište za napuštene životinje, koje je otvoreno prošle godine.

– Od momenta prijema, čišćenja od parazita, čipovanja, kastracije, sterilizacije, vakcinacije, revakcinacije, to je neki period od dve i po do tri nedelje i oni se nakon toga, osim u slučaju da nema agresivnosti, vraćaju na one pozicije na ono mesto odakle su i prikupljeni, objašnjava Svetislav Petrović, direktor JKP Komunalac.

Ipak, Miljenik neće nikud, uprkos jasnoj proceduri da se napušteni psi posle tretmana vraćaju na ulicu ukoliko nisu agresivni. Takođe, sva pažnja i ljubav usmereni su ka Dragani, koju su našli u Orašju. Umiljata je i vesela, ali zbog polomljene kičme bez pomagala više neće moći da se kreće. Nadaju se da će joj uskoro pronaći dom.

Kroz prihvatilište je za devet meseci prošlo dvesta napuštenih. Angažovanjem volontera i zaposlenih u ovom Prihvatilištu, do sada je udomljeno 35 životinja. I to je samo još jedna potvrda humanog pristupa napuštenim psima u vlasotinačkom prihvatilištu.

Odgovornost i vladavinu prava prepoznalo je i nagradilo nadležno ministarstvo, ali čelnici opštine osluškuju glas građana. Sledeći korak napraviće sami, kaže Zoran Todorović, predsednik Opštine Vlasotince.

– Odlučili smo da kupimo još jednu parcelu, susednu parcelu uz prihvatilište i da proširimo kapacitete, da napravimo neki mini azil kako bismo napuštene pse sklonili sa ulice, a humano postupali sa njima, objasnio je on za RTS.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here