Bačka Palanka: Čelarevsko smetlište razdora

1034

BAČKA PALANKA: Odnosi dva najveća naselja u bačkopalanačkoj opštini decenijama su prožeti suparništvom, koje je u vicevima i anegdotama zabavno, ali može biti i neprijatno.


Nije to retkost ni u drugim opštinama, ali ovde, kad je reč o Bačkoj Palanci i Čelarevu, sve dobija na intenzitetu. Bačka Palanka, kao administrativno središte, po organizaciji lokalne samouprave, mora da se pita o svemu, pa i o prikupljanju, iznošenju i deponovanju smeća, ali kad je reč o čelarevskom smetlištu, stvari nisu tako jednostavne.

U lokalnom nedeljniku „Nedeljne novine“ u Bačkoj Palanci izašao je tekst u kome je dr Goran Stupar, predsednik Saveta MZ Čelarevo, inače i direktor Doma zdavlja „Dr Mladen Stojanović“ u Bačkoj Palanci, između ostalog, rekao da je od nadležnih opštinskih organa dobio obećanje da će problem smetlišta u Čelarevu, pored magistralnog puta za Novi Sad, biti rešen.

[wonderplugin_slider id=13]

 

Stupar je, između ostalog, potvrdio da će biti postavljena rampa, a da će opštinsko JKP „Komunalprojekt“ zaposliti čoveka koji definitivno neće dozvoliti da pojedine kompanije udaljene čak i par desetina kilometara od Čelareva ovde odlažu svoj otpad i nikome ništa ne plaćaju, o čemu je i „Dnevnik“ pisao.

Ova izjava dr Stupara u Čelarevu je dočekana sa olakšanjem, ali sasvim drugačije stvari vidi direktor JKP „Komunalprojekt“ Aleksandar Bogunović:

– Ne može opštinsko JKP da upravlja zemljištem koje nije u njegovoj ili svojini države Srbije. Preuzeli smo upravljanje komunalnim poslovima na teritoriji cele opštine, u svih 14 naseljenih mesta, i vrlo brzo smo se uverili da smetlište, jer to nije deponija kod Čelareva, nije državno zemljište, već se i sada vodi na AD „Podunavlje“ Čelarevo koje je u vlasništvi „Delta- Agrara“. Mi tamo, a na osnovu vlasništva niti možemo niti smemo da postavimo bilo kakvu rampu niti da kontrolišemo one koji istovaraju industrijski otpad gde ne bi smeli. To treba da radi inspekcija.

– Mi smo preuzeli obavezu, koju striktno poštujemo, da sav komunalni otpad iz čelarevskih domova, pošto tamo nema deponije, dovozimo i odlažemo na Gradsku deponiju u Bačkoj Palanci – ističe Bogunović.

Očito je da ovde nije reč o oživljavanju (pra)starih antagonizama, već o praktičnom, komunalnom pitanju koje u lokalnoj samoupravi neko mora da reši. Pre svih oni čija je to nadležnost i koji, na kraju, za to primaju platu. Možda ih treba podsetiti, probuditi, ili smeniti…

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here