Sve lepote Bačke Palanke

33870

Šta svi mi radimo svakog dana? Kad spremamo kuću ili stan, kad pođemo na posao ili izvodimo ljubimca u šetnju? Bacamo smeće. Rešili smo se smeća i nama je super. Stanovi čisti, mi srećni jer smo izbacili sve što nam ne treba.


I onda se pojave ove slike, kao podsetnik na sve ono što bacamo, jer eto smeće neće samo od sebe da nestane.

Kad sam videla ove fotografije prvi put, setila sam se Evrope. Ne zato što me smeće asocira na Evropu, nego je ta neka Evropa sinonim za napredovanje, a mi ne samo da stojimo u mestu nego se vraćamo unazad.

Šta treba Bačkoj Palanci posle ovakvih prizora? Bazen? Pozorište? Uređenje grada? Ne bih da se bavim sa tim čija je ovo odgovornost, da li oni koji treba redovno da prazne kontejnere to i rade, da li ih ima dovoljno u Bačkoj Palanci. Zašto? Zato što smo odgovorni svi. Zato što se smeće često baci pored kontejnera i kad on nije pun. Zato što se kante prevrću, pale, kidaju, odnose, ili im se preseče dno pa je baš jako smešno kad neko ubaci papirić, a on završi na zelenoj travi.

Istina je da ako smo počeli da ćutimo i kad nam je zdravlje u pitanju zašto bi se bunili za još jedan kontejner? Istina je da su se mnogi od nas u ovoj našoj smećom ugušenoj varošici pomirili sa ovakvim prizorima. Mnogi se više ne šokiraju. Prođu, ako imaju još neku kesu, bace tu negde pored i nastave dalje. Sretnu komšinicu pa se site istračaju pored izvora zaraze i nesnosnog smrada. Ali eto, navikli smo. Jer to je Bačka Palanka, lepa baš onoliko koliko je čista.

Hoće li se u skorije vreme u Bačkoj Palanci čuti da neko kaže „Dosta je bilo“ pa da se reši ovaj i još gomila problema koje smo trebali da rešimo još pre dva veka?

[wonderplugin_slider id=21]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here