Berba jabuka privodi se kraju, manji prinos nego prošle godine (VIDEO)

2092

Berba jabuka privodi se kraju. U ovoj godini prema proceni stručnjaka Zorana Keserovića sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Srbija će ostvariti manju proizvodnju jabuka za pet do deset odsto u odnosu na 2018. godinu.


To bi bilo ukupno oko 420.000 tona kvalitetne jabuke uprkos problemima koji su pratili proizvodnju jabuka početkom godine u vidu izmrzavanja naročito u ravničarskim predelima.

U voćnjaku Miladina Budiše iz Bačke Palanke berba jabuka je završena pre nedelju dana. Kaže da je svoju jabuku prodao ali da mnogi voćari to nisu uspeli da urade.
Naš sagovornik ističe i problem otkupne cene jabuke koja je pala sa 40 na 30 dinara za kilogram, a da bi se taj problem prevaziošao kaže da je potrebno za tu voćnu vrstu naći neka nova tržišta.

Kako bi se poboljšao izvoz za Rusiju i na neka nova tržišta u Beogradu je organizovana dvodnevna konferencija o agrobiznisu Srbija Rusija na kojoj je istaknuto da je dalji razvoj trgovinske saradnje između Srbije i Ruske federacije u sektoru poljoprivrede moguć kroz smanjenje birokratije i povećanje izvoza.

[wonderplugin_slider id=10]

 

Kako je rekao ministar poljoprivrede Srbija je u Rusku federaciju izvezla robu u vrenosti od 280 miliona dolara dok je uvoz iz te zemlje u Srbiju 70 miliona dolara dodajući da je izvoz za poslednjih godinu dana porastao za osam odsto.

[wonderplugin_slider id=181]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here