Poštujmo saobraćajne propise

Apel Saveta za bezbednost saobraćaja Opštine Bačka Palanka

1191

Posle duže pauze i višemesečnog odmora od vožnje motocikla i mopeda, važno je da se vozači podsete i osveže potrebna znanja i veštine za bezbedno upravljanje ovim vozilima.


Imajući u vidu da proleće donosi i početak moto sezone i da se očekuje veći broj motociklista i mopedista na putevima, kao i povećan intezitet saobraćaja apelujemo kako na vozače motocikala i mopeda da poštuju propise, tako i na vozače drugih vozila da obrate pažnju na motocikliste i mopediste.

U svakoj devetoj saobraćajnoj nezgodi sa poginulim licima učestvovao je moped ili motocikl. U poslednjih pet godina svi poginuli vozači motocikala bili su muškog pola. Oko 61% poginulih mopedista je starije od 45 godina. Sa druge strane, skoro 57% poginulih motociklista pripada starosnoj kategoriji između 19 i 35godina starosti.

Pored nepropisne i neprilagođene brzine, koja je karakteristična za motocikliste, primarni uzroci nastanka saobraćajnih nezgoda koje su izazvali vozači motocikla i mopeda su:

  • izvođenje nepropisnih radnji i nepropisno uključivanje u saobraćaj,
  • upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola,
  • nepropisno preticanje i
  • neustupanje prvenstva prolaza.

Kako bi bezbedno učestvovali u saobraćaju, vozači i putnici na motociklima i mopedima moraju da koriste homologovane zaštitne kacige (fullface), odgovarajuće veličine i propisno zakopčane, kao i štitnike za ekstremitete, i ostalu zaštitnu opremu. Poželjno je odabrati zaštitnu opremu što uočljivijih boja, koja sadrži retroreflektujuće materijale na sebi.

Napominjemo da procenat upotrebe zaštitnih kaciga u Srbiji još uvek nije na zadovoljavajućem nivou, jer 88,8% motociklista i 69,6% mopedista koristi kacigu.

Vozačima se savetuje da redovno kontrolišu tehničku ispravnost mopeda i motocikala, poštuju propise u saobraćaju, a posebno ograničenje brzine, da pravovremeno signaliziraju radnje koje nameravaju da preduzmu, da izbegavaju nagle promene saobraćajnih traka, i druge radnje koje ostali učesnici u saobraćaju nemaju razloga da očekuju. Pored toga, vozačima se savetuje da nikada ne započinju vožnju ukoliko su umorni, pod stresom, pod dejstvom alkohola ili droge.

Posebno zabrinjava podatak o izuzetno visokoj zastupljenosti mlađih lica nastradalih u nezgodama koji su tek stekli pravo na upravljanje motociklom ili još uvek nisu ovladali potrebnim znanjem i veštinama za bezbedno upravljanje ovim vozilima.

[wonderplugin_slider id=28]

 

Apelujemo na vozače ostalih vozila da u narednom periodu, kada se očekuje znatno veće prisustvo vozača motocikala i mopeda, posvete veću pažnju njihovoj bezbednosti i da imaju u vidu da se radi o veoma ranjivoj  kategoriji učesnika u saobraćaju kod kojih svaki pad sa vozila može da bude tragičan.

Skrećemo pažnju i roditeljima da svojoj deci onemoguće potpuno slobodno i nekontrolisano korišćenje ovih vozila, kojom prilikom se zbog neznanja propisa, nedovoljne veštine za upravljanje ili želje za dokazivanjem među vršnjacima, nerazumno krše propisi uz tragične posledice.

Činjenica je da pozitivni propisi predviđaju i odgovornost roditelja za prekršaje koje učini maloletnik, ali ova kazna je beznačajna ukoliko nepropisno ponašanje za posledicu ima gubitak života ili trajnu invalidnost.

Agencija za bezbednost saobraćaja u narednom periodu nastavlja sprovođenje Treninga bezbedne vožnje. Kad upravlja vozilom vozač mora imati kod sebe saobraćajnu dozvolu, odnosno potvrdu o tehničkoj ispravnosti traktora, priključnih vozila za traktor, radnih mašina i motokultivatora i dužan je da je pokaže na zahtev ovlašćenog lica.

U saobraćaju na putu ne smeju učestvovati vozila koja su isključena iz saobraćaja u skladu sa odredbama ovog zakona. Bliže uslove koje mora da ispunjava pravno lice koje izdaje registracione nalepnice propisuje ministar unutrašnjih poslova. Pravno lice koje izdaje registracione nalepnice dužno je da to radi savesno i na propisan način.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here