Biljaninih 56 davanja krvi

Biljana Tepić dobrovoljno daje krv od 1992. godine

1020

Na osnovu podataka bačkopalanačkog Crvenog krsta, u Bačkoj Palanci i seoskim mesnim zajednicama u akcijama dobrovoljnog davanja krvi, učestvuje znatno više muškaraca od žena.


Naime, muškarci su na ovim akcijama procentualno zastupljeni sa 75 odsto, ili tri četvrtine od ukupnog broja dobrovoljnih davalaca krvi. Upravo to je jedan od razloga, što se o ženama kao dobrovoljnim davaocima krvi, manje piše i govori, nego o muškarcima.

Jedna od onih koja pripada procentu od 25 odsto žena dobrovoljnih davalaca krvi na području bačkopalanačke opštine, je Biljana Tepić iz Karađorđeva.

– Odrastala sam u porodici u kojoj je bilo nekoliko dobrovoljnih davalaca krvi. Naime, u našoj porodici krv su dobrovoljno davali moji roditelji i tetka, pa sam i ja jednog dana, tačnije 22. oktobra 1992. godine, rešila da krenem njihovim stopama. Tog dana sam sa svega dvadeset godina, prvi put dala krv. Od tada pa sve do 12. aprila 2017. godine krv sam dala 56 puta.

– Pre gotovo dve godine sam iz zdravstvenih razloga prestala da dajem dragocenu tečnost – kaže Biljana Tepić. Biljana ima A pozitivnu krvnu grupu, a krv je do sada davala samo na redovnim akcijama koje je sprovodio novosadski Zavod za transfuziju krvi.

[wonderplugin_slider id=64]

 

-Tokom svih 25 godina koliko dugo sam dobrovoljno davala krv, moja jedina misao bila je da pomognem nekome, kome je potrebno. To je jedini i isključivi razlog, što sam tokom proteklih godina u proseku nešto više od dva puta godišnje dobrovoljno davala krv. Za razliku od muškaraca, koji krv dobrovoljno mogu dati najviše četiri puta godišnje, ženama je to dozvoljeno najviše tri puta, tokom jedne kalendarske godine. Nadam se da ću određene zdravstvene poteškoće koje sada imam brzo sanirati, a koje su razlog što trenutno ne dajem krv, i da ću se ponovo vratiti dobrovoljnom davalaštvu krvi – ističe Biljana.

Za pedeset davanja krvi, Biljana je od strane Zavoda za transfuziju krvi nagrađena plaketom i umetničkom slikom.

– Na skupu koji je organizovan u prostorijama bačkopalanačkog Crvenog krsta u junu 2015. godine, dodeljno mi je priznanje za jubilarno pedeseto davanje krvi. Uručena mi je plaketa i umetnička slika. Od tog priznanja, mnogo više mi znači, što sam pomogla nekima ili nekome da ostane u životu, da se izleči. Koliko mi je poznato niko od dobrovoljnih davalaca, ne daje krv da bi dobio neko priznanje, da bi imao određene privilegije i beneficije.

– Svim dobrovoljnim davaocima krvi, isključivi cilj je da pruže pomoć, odnosno da pomognu onima kojima je to potrebno. To je pre svega jedan human gest, a uz to svako ko daje krv, oseća se srećno i zadovoljno zbog toga što je nekom pomogao, možda čak i spasio nečiji život – napominje Biljana.

Biljanin bratanac Miloš, koji je godinama aktivista bačkopalanačkog Crvenog krsta, od naredne godine će krenuti tetkinim stopama.

[wonderplugin_slider id=117]

 

– Drago mi je što će Miloš, nastaviti porodičnu tradiciju dobrovoljnog davalaštva krvi u našoj porodici, koja je duža od pola veka. Naime, on će narede godine kada bude napunio osamnaest godina, po prvi put zavrnuti rukav i dati krv. Nadam se da će dugo, dugo moći da daje krv i da će na najbolji mogući način nastaviti porodičnu tradiciju Rodića u dobrovoljnom davanju krvi. Bačka Palanka je već godinama među najhumanijim sredinama u davalaštvu krvi u našoj zemlji, čemu sam i ja dala neki svoj skroman doprinos – ističe Biljana.

Kada je prvi put dobrovoljno dala krv, Biljana nije bila u radnom odnosu. Danas radi u pogonu gajdobranskog „Real knitinga“ u Bačkoj Palanci.

– Imala sam veliko razumevanje kod rukovodstva firme u kojoj sam zaposlena, tokom akcija dobrovoljnog davanja krvi. Nikada niko nijež postavljao pitanje zašto idem na akcije davanja krvi, a uz to omogućeno mi je da koristim dva slobodna dana. Htela bih ovom prilikom da uputim apel, svima onima koji se dvoume da li da daju krv ili ne, da već u prvoj narednoj akciji dobrovoljnog davanja krvi uzmu učešća. Naime, tada će izvršiti kontrolu svog zdravsvenog stanja, a ujedno će i pomoći nekome ili nekima kojima je pomoć neophodna – konstatovala je na kraju Biljana Tepić.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here