Bora Otić: Za Bačku Palanku me vezuju prijatelji i uspomene

Održana promocija knjige Bore Otića "Šorom, sredom dvared"

1060

BAČKA PALANKA: U punoj Galeriji Narodne biblioteke „Veljko Petrović“ u četvrtak (18.04.) održana je promocija druge knjige Bore Otića „Šorom, sredom dvared“.


„Prva knjiga, „Šorom sredom“ je većih dimenzija i teža, pa kad se spoje dve odlična je domaćicama da pritisnu oblatne. Druga je lakša i manja, da se čita u krilu ili pred spavanje za laku noć“, počeo je sa osmehom svoju promociju Bora Otić.

Galerijom se prolamao aplauz, osmeh ali i duboki uzdasi svakog kome je Bora evocirao uspomenu iz detinjstva.

Autor emisije „Petkazanje“ u svoje dve knjige ukoričio je priče upravo iz te emisije. Bećarske, ljubavne, tužne, ali i šaljive priče o ljudima i događajima iz vojvođanskih šorova, vraćaju u neka davna, lepša vremena. Bora Otić sačuvao je od zaborava arhaični jezik sa ovih prostora. U knjizi „Šorom, sredom dvared“ pored priča iz „Petkazanja“, našli su se likovi i događaji nastali iz piščeve mašte.

„Na ovim knjigama piše jedared i dvared, a nadam se da će pisati i trired. Kad smo počeli da pričamo o knjigama, onda sam ja zamislio da to bude triologija“, rekao je Bora Otić za BAP VESTI.

On dodaje da knjiga „Šorom, sredom dvared“ obiluje pričama iz života, o životu, o legendama, običajima, jeziku koji polako, ali sigurno izumire. Na kraju druge Borine knjige postoji deo koji se zove Rečnik mog zavičaja za koji autor kaže da služi mlađima, da kad jednog dana uzmu ovu knjigu da pročitaju, a starijih više ne bude da ih pitaju šta koja reč znači.

Pisac i novinar napominje da često dolazi u Bačku Palanku.

„Za Bačku Palanku me vezuju prijatelji pre svega. Član sam i lovačkog udruženja ovde, lovim u Bačkoj Palanci, provodim se u njoj i volim Palanku“, kaže naš sagovornik.

Knjiga obiluje fotografijama koje su nastale širom Vojvodine, ali i porodičnim fotografijama autora, tačnije njegovih predaka.

„U ovoj knjizi je sve bajkovito i slikovito. Kada pročitate priču, vi možete da vidite to kao da je ekranizovano. Kolega mi je nedavno rekao da moju knjigu čita pred spavanje, za laku noć“.

Kao iskusan novinar, Bora Otić od promocije knjige napravio je druženje starih prijatelja koji su se sa osmehom vratili svako u svoje detinjstvo.

[wonderplugin_slider id=95]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here