Čačanske škole u ponedeljak štrajkuju u znak podrške Gimnaziji u Bačkoj Palanci

1863

Sindikat obrazovanja Čačak (SOČ) štrajkovaće u ponedeljak obustavom rada od 12.00 do 13.00 sati kako bi pružio podršku Gimnaziji „20. oktobar“ iz Bačke Palanke, čiji nastavnici štrajkuju zbog nepoštovanja volje zaposlenih i Školskog odbora u vezi sa izborom direktora.


Gimnazija iz Bačke Palanke štrajkuje drugi put za sedam dana potpunom obustavom nastave.

SOČ, koji je član reprezentativne Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS), saopštio je da je na početku nove školske godine trebalo da stigne imenovanje „legalno“ izabrane direktorke Tamare Antić, ali da je umesto toga postavljen vršilac dužnosti i to osoba koja nije ni učestvovala na konkursu za izbor direktora.

[wonderplugin_slider id=26]

 

Taj čačanski sindikat navodi da su se u maju ove godine članovi kolektiva, uz predstavnike Školskog odbora, jednoglasno izjasnili za kandidata koji treba da postane novi direktor škole.

Sinidkat je naveo da direktor iza koga su stali i profesori škole i Školski odbor nije izabran „navodno iz formalnih razloga“ – Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje u Novom Sadu tvrdi da Ministarstvo prosvete nije tražilo mišljenje od njih, a pojedini saradnici ministarstva kažu da sekretarijat nije dostavio potrebnu dokumentaciju.

„Čačanski prosvetari su uvek ustajali u odbranu ne samo svojih, nego pre svega opštih, interesa obrazovanja u Srbiji. Smatramo da je slučaj Gimnazije u Bačkoj Palanci paradigmatičan – oni ne brane bilo kakve privilegije, nego zakon i struku“, navodi se u saoapštenju.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here