Čelarevo ima čime da se ponosi!

3646

Svakakvih čuda ima u Čelarevu, drvo na kome rastu lale, japanska vrba koju zovu slonovo drvo, kameni lavovi stražari i afrički žako koji slobodno leti… Kao u nekoj šaljivoj pesmi.

A čuda su moguća kada neko veruje u njih. Dunđerski je verovao u pivaru u sred ravnice a iza njega su došli novi vizionari. Na toj veri sazdano je Čelarevo.

Malo Čelarevo postalo je svetski značajno kao matični prostor istraživanja Hazara. Hazari su bili intrigantni i u svoje doba. S vremenske distance, u situaciji kada se nit njihovog postojanja i delanja jednog trenutka izgubila, postali su još intrigantniji. Možda se moguće razrešenje tajni nalazi baš u hazarskim nekropolama na lokalitetu Ciglana u Čelarevu. Veo tajni privukao je i Milorada Pavića da napiše svoje remek delo „Hazarski rečnik“.

Čelarevo je ipak poznatije kao mesto u kome je Lazar Dunđerski otvorio prvu pivaru koja i danas radi. Od svih imanja, a imao ih je mnogo, omiljeno mu je bilo Čelarevo. Zbog blizine Dunava, prijatne hladovine i prostranstva, u njemu su uživali članovi porodice, prijatelji i mnoge znamenite ličnosti toga doba. Laza Kostić, Paja Jovanović i drugi stvarali su u idili čelarevskog parka. Danas je Čelarevo inspiracija slikara Milorada Stanojeva Širajskog.

Nakon Drugog svetskog rata Čelarevo naseljavaju krajišnici koji su u pitomu bačku ravnicu doneli novu energiju. Svoju tradiciju su sačuvali i neguju je kroz KUD „Petar Kočić“. Uz istaknute pojedince KUD funkcioniše isključivo zajedničkim snagama.

Čelarevo ima čime da se ponosi. Mladi reprezentativci u stonom tenisu, triatlonu, pecanju, upornim vežbanjem i ozbiljnim radom postižu vrhunske rezultate. Fudbalski klub postoji već 90 godina i postiže zapažene rezultate kao i košarkaški klub. Iako nije priznato kao sport već samo kao veština, obaranje ruku donelo je brojna odličja u Čelarevo. „Srpski vitezovi“ se sami pripremaju za takmičenja na improvizovanim spravama a kući se ne vraćaju bez medalja.

Ono što impresionira više od rezultata jesu ličnosti te divne dece i omladine, njihova neposrednost, iskrenost, druželjubivost i pristojnost. Osobine koju nažalost sve ređe srećemo.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here