Za poskupljenje goriva sad je kriv Dunav

513
Foto: Canva

Ni stabilan kurs dolara i evra, ni gotovo nepromenjena cena barela nafte, izgleda nisu dovoljno dobar razlog da gorivo na pumpama u Srbiji prestane da poskupljuje.


Kako piše Politika, iako je reč o malom rastu cena od 11 do 30 para po litru, realno gledano razloga ni za toliku korekciju nema. Tim pre što je u prethodne dve nedelje gorivo, s istim ovim kursom dolara i evra, stabilnim dinarom i cenom barela nafte, poskupelo oko dva dinara u zavisnosti od vrste derivata.

Umesto objašnjenja da je razlog skoka cene to što je ponuda bila manja od tražnje, sada se kao opravdanje navodi izuzetno nizak vodostaj Dunava, koji otežava i usporava transport derivata iz uvoza.

Barže, kaže Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, mogu da se pune do polovine ukupne zapremine, a ponekad i manje. Troškovi transporta uvoznog goriva su zbog toga uvećani, ali se za sada ne očekuje da će ovaj problem izazvati bilo kakav poremećaj u snabdevanju.

[wonderplugin_slider id=26]

 

Šta će biti s cenom narednih dana zavisiće, dakle, najviše od vodostaja, ali ono što je izvesno jeste da globalna potražnja nafte takođe raste, ali ne tako brzo kao snabdevanje, piše „Politika“. Mićović naglašava da će se sve promene troškova, koje utiču na poslovanje na nacionalnom i globalnom planu, odraziti na cene goriva onoliko brzo i u onoj meri, u kojoj je razvijena tržišna konkurencija.

„Pod troškovima se podrazumevaju svi ulazni troškovi, od cene sirove nafte do raznih državnih taksi. Na uređenom tržištu, uticaj konkurencije oseti se i kada troškovi poslovanja rastu i kada se smanjuju i uvek ide u prilog potrošačima. Na takvom tržištu opstaju samo naftne kompanije koje racionalno posluju i koje su u stanju da izdrža nadmetanje, koje naravno mora biti zasnovano isključivo na tržišnim principima, a ne na bilo kakvom vidu protekcionizma ili kriminala“, kaže Mićović.

Upoređujući cenu goriva kod nas i u regionu, vozači i dalje plaćaju najskuplji evrodizel u Srbiji, skoro 44 dinara skuplje nego u Makedoniji, dok je benzin na domaćim pumpama skuplji 25 dinara. Kada je reč o ceni auto-gasa najjeftiniji je u Albaniji – 60,18 dinara, a kod nas je 77,91 odnosno skoro 18 dinara skuplji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here