Crkveni hor „Sveti Jovan Krstitelj“ je ponos Bačke Palanke

Osnivač i dirigent crkvenog hora "Sveti Jovan Krstitelj" Snežana Žujić priča o počecima hora i ljubavi prema duhovnoj muzici

3567
Foto: Nikola Janičić

Devedesetih godina 20. veka, u ratno vreme, dok su „muze ćutale“, Snežana Žujić osnovala je novi mešoviti crkveni hor i time podržala kulturnu scenu grada, svedočeći tako o lepoti i uzvišenosti pravoslavne duhovnosti iz koje je ta kultura i potekla. Iako je hor amaterski, njegovi uspesi su odavno premašili amaterske okvire, te danas hor po svom kvalitetu stoji rame uz rame sa najstarijim i najpoznatijim srpskim horovima.

Iz monografije „Crkveni hor Sveti Jovan Krstitelj“ autora Snežane Žujić i Vladimira Balja.

Pravoslavni mešoviti crkveni hor „Sveti Jovan Krstitelj“ osnovan je na Vrbicu 1993. godine, na inicijativu bačkopalančanke Snežane Žujić, tada studentkinje Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Ova posvećena i energična profesorka muzičke kulture i u ovim ludim vremenima za mlade ljude vredno radi na popularizaciji muzičke pismenosti i kulture upravo među mladima. Želja da jednog dana osnuje crkveni hor javila se još dok je pohađala srednju muzičku školu „Isidor Bajić“ u Novom Sadu.

Snežana Žujić

„U srednjoj školi, u okviru predmeta hor imali smo priliku da pevamo liturgiju od Mokranjca. Naša tadašnja profesorka je sa nama radila celu liturgiju i to je na mene ostavilo snažan utisak. Tada sam već znala da ću, čim steknem neophodno znanje, raditi na tome da osnujem crkveni mešoviti hor“, priča osnivač i dirigent crkvenog hora u Bačkoj Palanci Snežana Žujić za BAP VESTI.

Od samog početka, hor je počeo vredno da radi. Probe su bile česte, nekad i po dva puta dnevno, a naša sagovornica smatra da pravi rezultati dolaze jedino nakon kvalitetnog i dugotrajnog rada.

„Želja nam je bila da što pre savladamo i naučimo sve pesme koje se pevaju na bogosluženju. Da bismo mogli pevati na liturgiji, morali smo prvo mnoštvo kompozicija da naučimo, tako da je naš rad od samog početka intenzivan. I danas, kad god pevamo koncert ili nastupamo na nekim velikim takmičenjima, puno vežbamo i radimo, čak i dva puta dnevno“, kaže Snežana.

Hor danas broji svega 15 članova, ali njihova hrabrost i istrajnost da se u ovom vremenu bave duhovnom muzikom je ogromna i vođena pre svega velikom ljubavlju. Crkveni hor „Sveti Jovan Krstitelj“ dobitnik je mnogih nagrada i priznanja i kod nas i u inostranstvu, a jedna od najznačajnijih je zlato na osmom međunarodnom horskom takmičenju „Muzika mundi“ održanom u Budimpešti 2001. godine.

Crkveni hor „Sveti Jovan Krstitelj“ već 18 godina održava Božićni koncert drugog dana ovog praznika Foto: Nikola Janičić

„Sve što smo do sad uradili, sve je važno i značajno jer smo za svaki naš nastup ulagali mnogo rada. Ono što je za nas jako važno je to da mi više od decenije redovno pevamo na liturgijama, svake nedelje. Pre par godina smo bili u Gracu, tamo smo bili drugi“, dodaje naša sagovornica.

„Crkvena muzika može samo dobro vam donese“

Prema rečima dirigenta bačkopalanačkog crkevnog hora, pevajući duhovnu muziku koja ustvari predstavlja molitvu, postajete deo crkve i vere.

„Hor „Sveti Jovan Krstitelj“ je rasadnik ljudi koji, ne samo što pevaju crkvenu muziku već uče o veri i bogosluženju. Pored toga, naš cilj je negovanje kulture i lepog pevanja. Za mene, duhovna muzika predstvalja najveću poslasticu, ona pročišćava i ne može da donese ništa negativno, samo dobro“.

 

Umetnost danas nije atraktivna

Snežana Žujić kaže da je za crkvenu muziku potrebno dublje interesovanje – potrebno je posvetiti se izučavanju stihova jer su to ključne stvari.

„Pošto to zahteva vreme, to danas među mladima nije popularno, a čini mi se da generalno umetnička muzika nije bliska mladima. Danas je popularno ono što je brzo, i mladi, i ako imaju neke ambicije, žele što pre, uz malo uloženog truda i vremena da ostvare to. Svaka vrsta umetnosti zahteva studiozan rad i puno posvećenog vremena, zato je danas sve manje popularna među mladima“.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here