Dodeljena jubilarna priznanja davaocima krvi

U Crvenom krstu Bačka Palanka

1077

Crveni krst Bačka Palanka je povodom Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi (14. jun) u sredu dodelio jubilarna priznanja najhumanijim Palančanima za 35, 50, 75 i 100 davanja krvi.


Oni su najveći „krivci“ što je Bačka Palanka jedanaest godina za redom najhumanija sredina u Srbiji. Oni su najzaslužniji što ne postoji Palančan kome treba krv, a da je nije dobio. Oni su ti koji su odvajali pet minuta svog slobodnog vremena kako bi pomogli drugima u nevolji.

Dodeli jubilarnih priznanja davaocima krvi prisustvovali su predstavnici lokalne samouprave, predsednik Opštine Branislav Šušnica i predsednik SO Bačka Palanka Mita Lačanski, zatim dr Vaso Kulidžan iz Zavoda za transfuziju krvi Novi Sad, kao i članovi Kluba klasične gitare „Akord“, Književnog kluba „DIS“ i veterani folklora „Koreni“.

– Svi smo na istom zadatku, a to je pomoć onima kojima je najpotrebnija. Sa ponosom mogu da kažem da smo u četvrtak u Beogradu primili jedanaesto uzastopno priznanje za najhumaniju sredinu. To nijedna opština nema do sada u Srbiji, zato što kvalitetno radimo i imamo dobre ljude na terenu, a radimo dobro sa omladinom kada je u pitanju dobrovoljno davanje krvi.

Ono što nas ovde okuplja je to što dajemo najvrednije što imamo, krv, a zauzvrat ne tražimo ništa. Veoma sam ponosan što su čelnici lokalne samouprave prvi put uveličali ovu svečanost. Hvala davaocima, volonterima, svima koji žele ali ne mogu da daju krv iz raznih razloga i zahvalnost onima koji su obećali pomoć i zaboravili na to, rekao je sekretar CK Bačka Palanka Branislav Šobot.

Predsednik Opštine Branislav Šušnica je, zahvaljujući se davaocima krvi, naglasio da bez njihove pomoći sigurno Bačka Palanka jedanaest puta za redom ne bi bila najhumanija u Srbiji. Humanim Palančanima se na ovoj manifestaciji obratio i dr Vaso Kulidžan iz Zavoda za transfuziju krvi Novi Sad.

– Ističemo zahvalnost u ime bolesnih ljudi kojima je zahvaljujući vašoj krvi omogućeno lečenje i povratak kući, ali i u ime zdravstvenih službi koja može pravovremeno da da krv koja je zaista potrebna i neophodna da se spasi nečiji život. I mi i Crveni krst imamo veoma odgovornu dužnost i obavezu, a to je obezbeđivanje dovoljnog broja davalaca krvi, naveo je između ostalog dr Vaso Kulidžan.

Priznanje u vidu plakete „Široko srce“ za omasovljavanje dobrovoljnog davalaštva krvi dobila je Gimnazija „20. oktobar“ iz Bačke Palanke.

Za nesebičnu pomoć u radu Crvenog krsta Bačka Palanka plaketa je uručena lokalnoj samoupravi, kao i slovenačkoj firmi „Kovis BP“ koja je prepoznala ono što radi Crveni krst i proteklih godina u humanitarne svrhe donirala značajna sredstva.

Novi članovi Kluba 100 su Gordana Aleksić, Radomir Damjanović i Milorad Vujić.

[wonderplugin_slider id=21]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here