Dan zaljubljenih, od paganskog žrtvovanja životinja do unosnog biznisa

447
Foto: Pixabay

Dan zaljubljenih se obeležava u brojnim državama sveta, kada se razmeni na hiljade ruža i čokoladnih bombona a ovaj dan ima prilično bogatu istoriju, koja datira još iz Rima.


Istoričari veruju da su koreni Dana zaljubljenih u paganskom festivalu koji se održavao u Starom Rimu pod imenom Lumpekarija, prenose RTS i goodhousekeeping.com.

Festival je slavio plodnost i uključivao je žrtvovanje životinja. U 14. veku za vreme pape Gelasija Prvog, prestaje se sa žrtvovanjem životinja, 14. februar je proglašen Danom Svetog Valentina, a povezuje se sa romantikom i ljubavlju jer mnogi veruju da tog dana počinje sezona parenja ptica.

[wonderplugin_slider id=179]

 

Postoji nekoliko Valentina koji se povezuju sa praznikom zaljubljenih. Najčešće se spominje Valentin koji je tajno venčavao parove za vreme vladavine Klaudija Drugog, koji je branio ženidbu tokom ratova jer je smatrao da su neoženjeni muškarci bolji vojnici. Valentin je bačen u tamnicu a onda i pogubljen. Osim njega, poznati su još i biskup Valentin i papa Valentin.

Za dan zaljubljenih, ljudi su počeli da šalju ručno pisana pisma i ljubavne poruke u 17. veku. Međutim, tek pedesetih godina 19. veka, U SAD počinje masovna proizvodnja namenskih čestitki. Danas oko 55 odsto Amerikanaca obeležava ovaj dan i potoši oko 19,6 milijardi dolara za poklone.

Prva kutija u obliku srca sa čokoladnim bombonama predstavljena je 1861. godine, naravno, 14. februara. Dizajnirao ju je Ričard Kadberi kako bi povećao prodaju čokoladnih bombona.

U novije vreme, procenjuje se da se godišnje proda oko 36 miliona kutija u obliku srca sa čokoladnim bombonama. Skoro šest miliona parova se veri na Dan zaljubljenih. Prema jednoj anketi, taj dan je izabran za najbolji kada treeba poostaviti puitanje: „Da li želiš da se udaš za mene“?

U Latinskoj Americi Dan zaljubnjenih zovu Danom ljubavnika ili Danom ljubavi i prijateljstva.

U Japanu je običaj da samo žene daruju muškarce 14. februara. Oni im poklone vraćaju mesec dana kasnije, 14. marta, obeležavajući tako sve popularniji „Beli dan“.

U Kini, Dan zaljubljenih se prepliće sa Festivalom fenjera, a širom Malezije i Singapura, na ovaj dan žene ispisuju svoj broj telefona na pomorandže, bacaju ih u potok i čekaju da muškarci pronađu voće i pozovu ih.

U Francuskoj postoji selo koje se zove Sveti Valentin. Tokom Dana zaljubljenih, mesto oživi zbog brojnih posetilaca koji obnavljaju svoje bračne zavete.

[wonderplugin_slider id=64]

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here