Danas ćemo (pro)disati – vetar tera maglu

441
Foto: Dražen Nešić

Sudeći prema vremenskoj prognozi, danas bismo mogli da odahnemo jer se od sredine dana očekuje da vetar u većini mesta u zemlji otera maglu, a time bi nivo zagađujućih ceštica u vazduhu mogao da se smanji, kažu meteorolozi.


Meteorolog u RHMZS Nedeljko Todorović kaže za Tanjug da se od danas može očekivati bolja situacija što se vremenskih prilika tiče i da će od sredine dana početi da duva jugoistočni vetar, koji će se naročito pojačati u košavskom području.

To će podići maglu, a ona bi još mogla da se zadrži u delu Zapadne Vojvodine i kotlinama na zapadu i jugozapadu Srbije, kaže on.

[wonderplugin_slider id=26]

 

„U subotu će takođe biti manje magle osim u kotlinama, ali će biti oblačno vreme i moglo bi da bude i kratkotrajnih snežnih padavina, kao i vetra“, kaže Todorović.

On kaže da zagađenja ima tokom cele godine, ali je preko zime intenzivnije, naročito zbog individualnih ložišta.

„Vremenske prilike presudne su za zadržavanje čestica naročito u uslovima kada nema vetra, kao sada i kada je visok vazdušni pritisak. To je uobičajena situacija i u takvim prilikama magla se zadržava, kao i nivo zagađujućih čestica naročito u urbanim sredinama“, objašnjava meteorolog.

Sagovornik Tanjuga kaže da nema nagoveštaja da bi do kraja januara moglo da bude ozbiljnijih padavina, te navodi da će biti uglavnom suvo vreme.

Naredne sedmice očekuje nas oblačno vreme, a u nekim delovima zemlje moguće su i slabe padavine.

Oko 24. i 25. januara bi moglo da bude ponegde snega i kiše, a zadržaće se hladno vreme uz slab jutarnji mraz i svežije noći.

[wonderplugin_slider id=67]

 

Krajem meseca se može očekivati malo toplije vreme, a u kotlinama pojava magle i svežije vreme.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here