Danas je Sveti Pantelejmon

686

Spska pravoslavna crkva danas slavi Svetog Pantelejmona, velikomučenika i iscelitelja za kojeg se vezuje interesantna životna priča.


Pantelejmon se rodio u Nikomidiji, današnjem Izmiru. Rano je pokazao interesovanje za medicinu, a prema predanju izazvao je zavist brojnih lekara pošto je uspeo da vrati vid slepom čoveku.

Plod zavisti bile su optužbe da nije hrišćanin zbog kojih dospeo na suđenje pred carom Maksimilijanom ispred koga je još jednom demonstrirao isceliteljske moći.

Priča o neverovatnim sposobnostima Pantelejmona su se širile, zbog čega je Maksimilijan je odlučio da ga zatvori i izloži zastrašujućoj torturi.

[wonderplugin_slider id=26]

 

Tokom boravka u tamnici Pantelejmona su nekoliko puta pokušavali da ubiju, ali se mač svaki put lomio. Na kraju je sam svojim dželatima dozvolio da mu oduzmu život.

Ubijen je jula 304. godine, pod drvetom masline.

Mošti ovog sveca čuvaju se na Svetoj gori, dok se deo moštiju nalazi se i u Beogradu, u Ruskoj crkvi na Tamšmajdanu, u crkvi Svete Petke na Kalemegdanu i u hramu Svetog arhangela Gavrila, a veruje se da imaju isceliteljske moći, baš kao i ikone sa njegovim likom.

Jedan od najlepših manastira na Atosu posvećen je upravo Pantelejmonu, a među ktitorima tog zdanja bio je i car Lazar.

Na dan zaštitnika medicine i farmacije veruje se da je dobro krenuti na put jer je Pantelejmon bio veliki putnik. Priča kaže da ovaj svetac upravlja vetrovima i da tako nastavlja svoje putovanje širom sveta, a veruje se i da je danas dobro započeti neki posao.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here