Dejana Bačko: Samo je nebo čovekova granica – „Šta ne mogu rukama, mogu nogama“

1378

Bačkopalančanka Dejana Bačko (25), članica Tekvondo kluba „Gitros“ iz Novog Sada, osvojila je zlatnu medalju na Svetskom paratekvondo prvenstvu u Antaliji u Turskoj na kome je učestovalo 400 takmičara iz 69 zemalja. Ali ova neverovatna devojka ume još mnogo toga – ona fenomenalno slika, zbog čega je i upisala Akademiju umetnosti, ima i brojne hobije, a moto kojim to sve postiže glasi: Nikad ne govorim „ne znam“.

Bačko je u finalnoj borbi u kategoriji K41 – 49 kilograma pobedila Ruskinju Sakinat Magomedovu i upisala se u istoriju srpskog paratekvondoa.

Dejanu smo zatekli u Antaliji gde i dalje slavi sa našim reprezentativcima i stručnim štabom, a pozitivne emocije zbog prve titule prvaka sveta ne jenjavaju.

FOTO: PRIVATNA ARHIVA Ponosni: Dejana na pobedničkom postolju

– Ovo je jedno divno iskustvo i ponosna sam na sebe, a verujem i Srbija jer sam dokazala ovaj put da sam broj jedan u svetu i naravno broj jedan i u Evropi – podsetila je Dejana koja je titulu evropskog prvaka osvojila pre tri godine.

– Naravno zahvaljujem se mom treneru Aleksandru Andreevskom i klubu „Gitros“. Ova medalja je za mog trenera koji je sav svoj trud uložio u mene i verovao – poručila je Dejana.

Aleksandar Andreevski kaže da je posle dugo godina trenerskog posla, Dejaninim uspehom ostvario san o kojem sigurno mašta svaki trener koji je u sportu.

– Osećanja su prejaka i ne popuštaju me. Naglašavam da je učešće na takmičenju uzelo 400 takmičara iz 69 zemalja što pokazuje značaj postignutog rezultata koji nije došao sam po sebi već je produkt dugoročnog planiranja i u njemu je učestvovao kompletan trenerski kadar Tekvondo kluba „Gitros“. Uz našu Dejanu želim da naglasim i uspeh ostalih članova para tekvondo reprezentacije Srbije koji nas sve zajedno u zadnjih par godina čini jednom od najuspešniji zemalja u svetu – istakao je Andreevski.

On je još dodao da je podrška stigla i iz Tekvondo asocijacije Srbije, Grada Novog Sada, kabineta gradonačelnika, gradske Uprave za sport i omladinu i pokrajinskog Sekreterijata za sport i omladinu.

FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Podsetimo, već smo pisali o Dejani Bačko kao studentkinji Akademije umetnosti u Novom Sadu i članici Udruženja umetnika koji slikaju ustima i nogama.

Dejana je rođena bez ruku, a uspela je da se izbori i ostvari sve svoje talente – fantastično slika i crta, a oprobala se i u vajarstvu.

„Devojka sa krilima“ kako je često nazivaju, naslikala je nogama više od 500 radova i do sada je izlagala u našoj zemlji, ali i u Sarajevu, Banjaluci, Mrkonjić Gradu, Zagrebu, Makedoniji…

Osim što je veliki talenat za slikanje i crtanje, ova devojka ume da pliva, voli da igra fudbal sa“svojom ekipom“, da kuva.

„Šta ne mogu rukama, mogu nogama“

Sama se šminka i sa drugarima izlazi u grad i ističe da je u svemu ista kao i vršnjaci.

– Nikad ne kažem „ne znam“ – ispričala je ranije za naš list ova vedra devojka, koja je sa pet godina počela da slika.

Dejana za štafelajem (FOTO: ZORAN LONČAREVIĆ / RAS SRBIJA)

– Što ne mogu rukama, mogu nogama. Sa pet godina majka Sandra je primetila da me zanimaju slikovnice i tako sam počela. U osnovnoj školi su mi pomagali profesori, pohađala sam školu crtanja i nastavila do Akademije – priča Dejana kojoj osmeh ne silazi sa lica.

Dejana na treningu (FOTO: NENAD MIHAJLOVIĆ / RAS SRBIJA)

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here