Dela slikara Miladina Zorića predstavljena u knjizi „Dijafragmenti“

U Galeriji Matice srpske predstavljena zbirka tekstova koji proučavaju likovne fenomene u poslednjih dvadeset godina na novosadskoj, vojvođanskoj i uopšte srpskoj sceni

798

U prepunoj sali Galeriji Matice srpske u Novom Sadu, u utorak 10.12.2019. godine, održana je promocija knjige „Dijafragmenti“, zbornik radova autora magistra Danila Vuksanovića.


Veliko interesovanje za ovaj događaj u najznamenitijoj srpskoj instituciji kulture svakako je pobudila i činjenica da se radi o zbirci tekstova koji proučavaju likovne fenomene u poslednjih dvadeset godina na novosadskoj, vojvođanskoj i uopšte srpskoj sceni.

[wonderplugin_slider id=173]

 

O knjizi su govorili istaknuti likovni kritičari Andrej Tišma i Luka Salapura, kao i direktorka Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević-Bugarski. Zapravo, radi se o jedinstvenom delu koje daje svojevrsni presek savremene likovne umetnosti u Vojvodini kroz umetničku praksu najznačajnijih umetnika, uglavnom nove generacije.

Istaknuto je da su ovakvi autori i savremeni umetnički tokovi umnogome doprineli da Novi Sad bude proglašen za zvaničnu prestonicu evropske kulture 2021. godine.

U drugom delu prezentacije knjige u Malom likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada, otvorena je i izložba umetničkih radova. Jedan od umetnika koji je u punoj meri zastupljen i u knjizi i na izložbi je akademski slikar Miladin Zorić iz Bačke Palanke. On je rekao:

„Savremena umetnost zahteva posvećenost i originalnost u izboru tema i likovnog jezika da bi ste bili zapaženi kao autor. U knjizi je dat kritički osvrt na moje radove iz ciklusa „Anastasis“, a na izložbi sam se predstavio sa četiri rada manjeg formata. Oni predstavljaju četiri astralne projekcije, četiri načina osećanja i duhovnog putovanja kroz različita energetska polja.“

[wonderplugin_slider id=177]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here