Dermatološko čudo: Pronađena vakcina protiv akni?

428

Najnoviji kozmetički izum je vakcina protiv akni. Iako se ona još ispituje, o njoj bruji ceo svet. Mnogi ljudi koji imaju problematičnu kožu biće rešeni velikih muka, ako ovo novo „dermatološko čudo“ zaživi.


Akne i adolescentske bubuljice idu ruku pod ruku, ali istraživači kažu da bi ove nepravilnosti na koži mogle da postanu deo prošlosti. To će se desiti ako se preliminarni testovi eksperimentalne vakcine pokazu uspešnim.

Do sada je eksperimentalna vakcina testirana isključivo na životinjama i na posebnim uzorcima ljudske kože.

– Vakcina se sastoji od antitela koja ciljaju toksine nastale kao posledica delovanja bakterija odgovornih za akne – objašnjava autor studije Čun-Ming Huang, koji je profesor dermatologije na Kalifornijskom univerzitetu u San Dijegu.

– Ova vakcina bi mogla da pomogne u 85 odsto slučajeva američkih tinejdžera i u više od 40 miliona slučajeva odraslih Amerikanaca koji pate od lezija, ožiljaka i emocionalne stigme vezane za akne – dodao je on.

Huang je rekao da je njegov tim aktivno tražio kompaniju koja će da radi sa njima i da sprovede kliničko ispitivanje vakcine. Prema ovom doktoru, efikasnost vakcine je potvrđena biopsijama akni sa ljudske kože, a ona bi dovela do smanjenja lezija nastalih u koži.

– Ako su rezultati bilo kakvih kliničkih ispitivanja pozitivni, moguće je da će vakcina biti dostupna u roku od tri do pet godina – rekao je on.

Tekući tretmani kao što su kreme za kožu, antibiotici i sistemski retinoidi često uzrokuju neprijatne i neželjene efekte kao što su ekstremno suva koža i iritacija.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here