Digitalna baza sa 70.000 knjiga u Narodnoj biblioteci „Veljko Petrović“

457

BAČKA PALANKA: Nije novost da je Narodna biblioteka „Veljko Petrović” jedna od najuspešnijih u Vojvodini, pa i Srbiji, ali iz godine u godinu ovdašnji bibliotekari svojim sugrađanima nude nove sadržaje.


Direktor Miladin Zorić, inače poznati akademski slikar, kaže da je prošla godina, u kojoj je obeleženo 150 godina bibliotekarstva u ovoj sredini, bila izuzetno uspešna.

– Nabavljali smo nove knjige pratili novine iz sveta bibliotekarstva, bolje smo se i tehnički opremili. U digitalnu bazu podataka uneli smo preko 70.000 naslova, koristimo kompjuterski program koji se koristi u celoj Evropi, povezani smo sa drugim bibliotekama – naglašava Zorić.

[wonderplugin_slider id=185]

 

– Posle izvesnog povlačenja pred internom, televizijom i pametnim telefonima knjiga se ponovo vraća u ruke čitalaca, a prebacujemo je i u digitalnu formu, koja se takođe čita. Pratimo nove tehnologije i jedna smo od biblioteka koja prednjači u tome. Lepo je videti da nam dolaze studenti, ali i obični ljudi koji sve više čitaju, a u našoj biblioteci mogu pronaći sve što im treba, pa ne moraju da idu u veće centre. Ovde kažu da imaju dobru saradnju sa prosvetom, a podigli su je na viši stepen time što je otvorena čitaonica samo za đake i studente. Oni tu uče, a u saradnji sa nastavnicima bibliotekari organizuju časove na kojima su predavači sami učenici.

– Negovanje čitalaštva i pismenosti, kao i ljubav prema pisanoj reči, kreće od najranijeg doba života – dodaje Zorić.

– U prošloj godini pojačali smo nabavku knjiga namenjenih najmlađima i školskom uzrastu. Tačnije, popunjavamo lektiru i nabavljamo knjige koje promovišu čitanje kod najmlađih. Pošto je ovo javna ustanova kulture, ovde se organizuju razni događaji u tom duhu. Bibliotekari otvaraju prostor svima koji nešto rade i stvaraju na polju kulture. Iza zgrade biblioteke, u dvorištu, odnosno u „Veljkovoj bašti”, kada vremenske prilike dozvoljavaju organizuju se koncerti i pozorišne predstave za decu.

[wonderplugin_slider id=64]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here