Đukić Dejanović: Nema novca za minimalac za porodilje

596

Ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović izjavila je da država nema finansijskih mogućnosti da izjednači porodilje tako da svaka prima minimalnu zaradu dok je na porodiljskom odsustvu.


Ministarka je tako, odgovarajući na pitanja novinara, prokomentarisala predlog Inicijative „Mame su zakon“ o uvođenju obaveznog minimalca za porodilje kojim bi se regulisalo da nijedna porodilja u Srbiji ne bi smela da prima manje od minimalne zarade za vreme porodiljskog odsustva.

Đukić Dejanović je navela da finansijska sredstva kojima raspolaže država nalažu da se pravi razlika između porodilja koje su radile nekoliko meseci ili nekoliko godina.

[wonderplugin_slider id=26]

 

„Saglasna sam da treba voditi računa o dostojanstvu primanja, ali nemamo mogućnosti da izjednačimo sve žene“, rekla je ministarka.

Smatra da, budući da se širi obim prava i povećava broj žena koje primaju nadoknade, treba uzeti u obzir i sistem pravednosti, a ne, kako kaže, „samo želje da nadoknade ne budu jako niske“.

„Porodilja koja je radila nekoliko meseci možda je oštećena za 1.000 dinara mesečno, što svakako nije malo, ali ona po drugim osnovama dobija značajno više nego što je imala do sada“, navela je ministarka.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here