Dobitnik Oktobarske nagrade – KUD „Dr Mladen Stojanović“ Mladenovo

INTERVJU: Predsednik KUD "Dr Mladen Stojanović", Saša Sredojević

980

BAČKA PALANKA: Odlukom Skupštine opštine Bačka Palanka, jedan od dobitnika ovogodišnje Oktobarske nagrade u vidu plakete je i KUD „Dr Mladen Stojanović“ iz Mladenova.


KUD „Dr Mladen Stojanović“ osnovan je davne 1969. godine sa ciljem očuvanja tradicije narodnih igara i pesama i prenošenje običaja na buduće generacije.

Tokom pola veka postojanja, ovo Kulturno-umetničko društvo steklo je bogatu istoriju. Naročito je bilo značajno po negovanju izvornog narodnog stvaralaštva, igre i pesme.

Predsednik KUD-a, Saša Sredojević za BAP VESTI kaže da je okolina prepoznala prave vrednosti i da se ceni rad i trud oko očuvanja tradicije i kulture srpskog naroda.

[wonderplugin_slider id=177]

 

„Nagrada nam je veoma značajna jer je Društvo dobilo povrtdu i nagradu za svoj dugogodišnji rad na negovanju duhovnog i materijalnog stvaralaštva Srba koloniziranih u Vojvodini. Sama nagrada nam daje podstrek za dalji rad i potvrdu da je rad Društva cenjen i zapažen u sredini u kojoj živimo“, rekao je on.

Naš sagovornik kaže da je teško izdvojiti najznačajnija priznanja u mnoštvu nagrada za ovih 50 godina.

„Zato je važno napomenuti da je naš KUD za ove godine postojanja prepoznat kao čuvar stila pevanja pesama starog napeva. Mnoštvo nagrada je dobijeno za nastupe pevačke muške i ženske grupe“, napominje Saša.

Neka od osvojenih priznanja:

  • Međunarodno takmičenje radiofonskih ostvarenja u Bratislavi, gde je KUD „Dr Mladen Stojanović“ predstavljao Radio Novi Sad i osvojio srebrnu plaketu;
  • Učesnici BEMUS-a nekoliko puta, učesnici Međunarodnog festivala folklora u Zagrebu;
  • Međunarodni festival pevačkih grupa izvornih pesama u Ohridu – bronzana plaketa;
  • Ucesnici finalne smotre Međunarodnog festivala folkora u Temišvaru;
  • Osvajanje zlatnog pehara na Smotri folklora u Boru i na istom festivalu izbor članice KUD-a za „Najlepšu Pastiricu Srbije“;
  • Zlatna plaketa na Festivalu izvornog stvaralaštva u Banji Vrujci;
  • Zlatna plaketa ženskoj pevačkoj grupi za najbolje stilsko izvođenje „Gange“ u Bačkoj Topoli.

Zadnje priznanje je, kako kaže predsednik KUD-a, šlag na slavljeničku tortu za jubilej – učešće na Međunarodnom festivalu „Moj Kolašine“ u Zubinom Potoku i osvajanje pehara za najbolju koreografiju naše tradicionalne igre „Kupres“.

Tajna uspeha čuvara tradicije iz Mladenova je transparentan rad, negovanje drugarskog odnosa među članovima, svesrdna pomoć i razumevanje opštinske uprave, privrednih organizacija i ljudi dobrog srca.

[wonderplugin_slider id=181]

 

„Ono što nam je u planu je svakako povećanje broja članova, na prvom mestu dečijeg sastava, jer na njihovom što vecem broju gradimo budućnost društva, kao i uspostavljanje saradnje sa drugim KUD-ovima i gostovanja“, dodaje Saša Sredojević.

Pogledaj: Dobitnik Oktobarske nagrade – Ustanova za sport i rekreaciju „Tikvara“

Pogledaj: Dobitnik Oktobarske nagrade – Marko Šalić (VIDEO)

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here